Vedran Zubić: U drugi plan stavljam etnička prepucavanja, a u prvi pravo na rad

Semra Džaferović
Vedran Zubić: U drugi plan stavljam etnička prepucavanja, a u prvi pravo na rad
Socijaldemokratski front BiH / Vedran Zubić
Vedran Zubić je kandidat stranke Socijaldemokratski front BiH za načelnika sarajevske Općine Novi Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Zubić je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Novi Grad, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?
 
Program stranke koja me predložila za kandidata, kao i moj osobni, podrazumijeva konkretne aktivnosti bez demagogije. To je osnovna razlika te ću navesti nekoliko primjera. U infrastrukturnom pogledu osnovni problem je izgradnja i dogradnja penetracijskih ulica koji povezuju rubne segmente općine. Za takve poslove planirani su javni radovi te zapošljavanje omladine. Energetski segment će težiti projektima izgradnje solarnih panela na zgradama jer samo utopljavanje bez dodatne energije je utopija.  Mora se odraditi i subvencija agrarnih proizvoda i izgradnja zelenih pijaca. Općina mora imati i sektor demografskog razvoja koji će voditi računa o porodiljama. Također, subvencija otvaranju vrtića je ideja koju imamo u planu. Obrazovanje se mora i na lokalnom nivou jačati i u skladu s tržištem rada i potrebama. Bazna industrija Novog Grada treba biti softverski inžinjering gdje u planu imamo saradnju s firmom koja već zapošljava 150 inžinjera;
 
Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?
 
Kada govorimo o osnovnim pravima ljudi, ideja kojoj pripadam u drugi plan stavlja etnička prepucavanja te u prvi plan stavlja pravo na rad. Tačno je da općina ne zapošljava, ali kroz ispravnu politiku može isto omogućiti. Treba iskoristiti ulazak Hrvatske u EU pa dovesti Vindi proizvodnju ovdje. Te firme žele prodavati u CEFTA državama a na ovaj način se vraćaju na to tržište. Posebna pažnja će biti usmjerena na osobe s invaliditetom kojima nije omogućen ni prilazak stanicama javnog saobraćaja. Na teritoriji općine je i Škola za slijepe I slabovidne koju treba posebno finansirati i u skladu s programima usavršavati. Apsolutni sam zagovornik svih konvencija i poštovalac legislative vezane za ljudska prava, a kao prosvjetni radnik aktivno i djelujem u primjeni istih u odgoju omladine.
 
Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?
 
 
Poboljšanje uvjeta života se kreće u dijapazonu od rješavanja zdravstveno-klimatskih problema do vizuelno-estetskih. Naša općina je u nižem dijelu kotline te pod djelovanjem smoga zimi. Prozračnost se mora osigurati te aktivno uključiti meteorologe prilikom urbane gradnje. Svjedoci smo da zgrade niču a da se prozračnost smanjuje. Problem čvrstih goriva se mora rješavati bez obzira na to koliko dugotrajan proces to bio. Ne smijemo čekati eroziju i klizišta, nego aktivno raditi na pošumljavanju brdskih segmenata Novog Grada. Korita rijeka se moraju regulirati da ne bi voda postala problem a ne naše blago. Zone klizišta sjevernog Mojmila kao i rasjedne zone treba kontrolirati. Svjedoci smo šljunka na cesti nakon svake kiše što pokazuje evidentnu eroziju. Drvorede treba vratiti svugdje jer se gradske spavaone guše u asfaltu. Kada gledate druge gradove u njima se radi na deindustrijalizaciji i vraćanju zelenila. Fluktuacija saobraćaja je akutni problem koji se djelimično može riješiti drugačijom upisnom politikom škola. Aktivno ću se zalagati i za obnovu lokalnih Domova zdravlja čiji današnji izgled na sve asocira osim na zdravlje. Budućnost naše djece zavisi od toga.
 
Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?
 
Najveći problemi stanovnika su fluktuacija saobraćaja, problem aerozagađenja, nezaposlenost ali i stvari kao što su nemogućnost ovjere knjižica, manjak policijskih stanica i patrola, slaba rasvjeta, neusklađenost semafora, nedostatak sadržaja za djecu i omladinu itd. Trenutno niko ne vodi računa o tome što najmnogoljudnija općina slabo subvencionira sportske i kulturne sadržaje koji bi utjecali na razvoj svijesti kod omladine. Jasno je da roditelji nisu u mogućnosti finansirati da više djece trenira neki sport. Zbog navedenog imamo sve više oboljenja gojaznosti i nepravilnog držanja kod djece. Ova općina nema ni pozorište, a jedino kino je ono u zgradi Općine. Treba subvencionirati i ljetne škole stranih jezika, informatike, muzičke naobrazbe i sl.
 
Kako komentirate rad aktuelnog načelnika? 
 
Iako nemam namjeru komentirati rad protukandidata te smatram to nepotrebnim, mogao bih naći nedostatke u radu aktualnog načelnika. Moja vizija je ostvarivanje nove vrijednosti a ne potrošnja. Budžetska sredstva su mogla biti utrošena i na drugačiji način. Svakako prioriteti nisu ispoštovani. Nije baš neophodno bilo adaptirati zgradu općine dok ljudi imaju infrastrukturne probleme. Uz svu adaptaciju i uložena sredstva ažurnost rada administrativnih službi se nije povećala. Ljude više to zanima, a ne novi portali. Trebalo je uložiti u softvere i naobrazbu službenika. Nisam siguran da nam treba bazen a da nismo riješili problem parkinga. Ili recimo da sve autoškole koriste ceste Novog Grada i stvaraju dodatnu gužvu u saobraćaju. Pitanje je i da li postoje ideje i projekti vezani za turističku valorizaciju prirodnih i društvenih resursa. Smatram da bi i započeti projekti morali biti odrađeni u bržem tempu jer se kružni tok na Dobrinji pravi već tri mjeseca, a Dom zdravlja na Otoci je priča za sebe i izaziva evidentno nezadovoljstvo stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije