Uskoro zeleni otoci u Sarajevu i odvajanje otpada u žute i crne kante

Radiosarajevo.ba
Uskoro zeleni otoci u Sarajevu i odvajanje otpada u žute i crne kante
/ KJKP Rad
Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša u saradnji s KJKP Rad Sarajevo realiziralo je projekt „Uvođenja odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima na području Kantona Sarajevo“.

Ovim projektom planirano je uvođenje dvolinijskog sistema prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima što podrazumijeva da će građani odvajati otpad u obliku suhe i mokre frakcije.

"Suha frakcija sadrži reciklažni ambalažni otpad (papir, karton, plastični i metalnu ambalažu) i on se odlaže u žutu kantu, dok se u mokroj frakciji nalazi sav ostali otpad (ostali miješani komunalni otpad) koji će se odlagati u crnu kantu. Projektom će kante biti podijeljene od 120 litara u šest općina za ukupno 1500 domaćinstava u Starom Gradu, Centru, Vogošći, Novom Sarajevu, Novom Gradu i Ilidži. U koordinaciji s mjesnim zajednicama i službama pomenutih općina dogovorili smo saradnju i podjelu kanti", kazao je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

U preostale tri općine u Kantonu Sarajevo će biti postavljeno ukupno 35 zelenih otoka, u Ilijašu 15 zelenih otoka, Hadžićima 10 zelenih otoka, Trnovu 10 zelenih otoka.

"Bitno je napomenuti da se u općini Hadžići prvi put uvode zeleni otoci s reciklažnim kontejnerima. Osim podjele kanti i postavljanja zelenih otoka u devet općina na području Kantona Sarajevo će biti podijeljeno po pet kompostera za svaku općinu kako bi stanovnici mogli zeleni otpad (lišće, granje, ostaci od voća i povrća) reciklirati", dodao je Ramić.

Uz svaku kantu, komposter i kontejner su podijeljene brošure sa uputama o pravilnom načinu odvojenog odlaganja otpada, kao i termine odvoza. Planirana je i edukacija građana koja će se realizirati u dogovoru s mjesnim zajednicama u kojima se vršila podjela kanti ili postavljanje zelenih otoka.

Projekt finansira resorno kantonalno ministarstvo sredstvima u iznosu od 160.000 KM.

"Sredstva su utrošena za nabavku tri vrste opreme, i to 3.000 kanti za odvojeno prikupljanje otpada, od kojih je 1.500 kanti za mješoviti otpad i 1.500 kanti za prikupljanje pet ambalaže i papira. Također je nabavljeno 35 kontejnera kapaciteta 1.100 litara, poznatijih kao "zeleni otoci" za selektivno prikupljanje otpada koji će biti postavljeni na nekoliko lokacija u općinama, gdje nema velikog broja individualnih stambenih objekata", izjavio je Čedomir Lukić, ministar za prostorno uređenje Kantona Sarajevo.

Ministar je naglasio da je cilj ovog projekta podizanje svijesti građana o selektivnom prikupljanju otpada. Prema njegovim riječima, u planu je i izgradnja kompostane u Kantonu Sarajevo u kojoj bi se tretirao sav prikupljeni zeleni otpad. "To bi, između ostalog, značilo odlaganje manjih količina otpada na Gradsku deponiju Smiljevići, ali i uštede komunalnim poduzećima koje bi se usmjerile u nove ekološke projekte", poručuju iz KJKP Rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije