Borba stanara iz Paromlinske: Jedni žele da se jablani uklone, drugi protiv

H. A.
Borba stanara iz Paromlinske: Jedni žele da se jablani uklone, drugi protiv
U ulici Paromlinska kod broja 5, u općini Novo Sarajevo, prije nekoliko dana Poduzeće Park počelo je, prema odluci Općine Novo Sarajevo, sječu jablana starih više od 60 godina.

Jedna od stanarki stambenog objekta u Paromlinskoj ulici kazala je za Radiosarajevo.ba kako je ogorčena jer se siječe drveće, kako je navela, zbog alergije jednog od stanara.

Iz KJKP Park, koje jedino posjeduje ekipu specijaliziranu i jedinu ovlaštenu za orezivanje i sječu stabala na javnim zelenim površinama u Kantonu Sarajevo, potvrdili su nam da ekipa ovog poduzeća na terenu isključivo reagira na osnovu rješenja općine na čijoj teritoriji se predmetno stablo nalazi, a procedura je da se građani putem svoje mjesne zajednice ili direktno obrate nadležnoj općinskoj službi nadležnoj za tu vrstu poslova zahtjevom za intervenciju na određenom stablu.

"Takva situacija bila je i u ulici Paromlinska kod broja 5, a za sječu tri stabla jablana poduzeće Park od Općine je Rješenje o sječi dobilo prije otprilike dva mjeseca. Zbog vremenskih prilika ti radovi počeli su srijedu, ali stanari iz navedene ulice su se okupili  i tražili da se sječa obustavi. Nakon što su kontaktirali i Općinu, upućen nam je poziv da obustavimo radove i mi smo shodno tome i postupili, a navedeni radovi su prekinuti dok od Općine, kao jedine nadležne institucije, ne dobijemo upute o daljem postupanju", potvrdila nam je Aldijana Hamza, stručna saradnica za informiranje KJKP Park.

Općinska služba posjeduje stručnu komisiju koja izlazi na teren i uvidom na određenom mjestu izdaje rješenje kojim su propisane mjere intervencije, a to može biti djelomična sječa, orezivanje krošnje ili potpuno uklanjanje stabla zavisnosti od stanja samog stabla i opasnosti koje ono predstavlja. Jedan primjerak tog rješenja dostavlja se poduzeću Park i na osnovu toga, shodno propisanoj mjeri, naša ekipa izlazi na teren i intervenira.

Iz Općine Novo Sarajevo potvrđeno nam je da je stručna komisija sastavljena od zaposlenih Općine Novo Sarajevo i KJKP Park, na osnovu Zahtjeva stanara objekta kolektivnog stanovanja u spomenutoj ulici, vezanog za sječu stabala jablana koja se nalaze u blizini objekta, izašla odmah u ovu ulicu, te utvrdila činjenično stanje.

"U prisustvu ovlaštenog predstavnika KJKP Park Komisija je konstatirala da se s bočne strane objekta nalaze tri jablana u nizu i još dva u nizu, te formiraju drvored uz objekt. Stabla se nalaze na dva metra udaljenosti od objekta, već su dekapitirana, potkresana čime je smanjena visina stabla, s evidentnim suhim granama u krošnjama. Korjenje tih stabala je površinsko, širi se prema temeljima zgrade čime je ona evidentno ugrožena.

Osim navedenog, stabla onemogućavaju dotok dnevnog svjetla i sunčevih zraka, te stanari insistiraju na sječi. Zbog blizine objektu i saobraćajnoj površini, stabla predstavljaju opasnost za stanare, pješake i motorni saobraćaj", rekli su iz Općine Novo Sarajevo.

Ističu da su uz predmetni zahtjev dostavljeni potpisi stanara koji su saglasni za sječu stabala.

"Na osnovu zajedničkog stava Komisije i uvjeta propisanih članom 4. Odluke o sječi i potkresivanju stabala (Službene novine Kantona Sarajevo, broj:12/09), nadležna Služba je izdala rješenje za sječu tri stabla jablana.

Komisija nije razmatrala, niti je navela u svom obrazloženju razlog sječe 'pogoršanje alergije', te samim tim navedeno ni u kom slučaju nije utjecalo na odobrenje za sječu predmetnih stabala", naglašavaju iz Općine Novo Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije