Učenici iz Njemačke počeli izgradnju dječijeg igrališta na Vratniku

Radiosarajevo.ba
Učenici iz Njemačke počeli izgradnju dječijeg igrališta na Vratniku
Trideset učenika iz Njemačke, uzrasta od 15 do 17 godina, danas je na Vratniku počelo izgradnju dječijeg igrališta za vrtić Pčelica.

Opremljeni potrebnim alatom: bušilicama, brusilicama za drvo, motornim pilama i četkama, učenici su na gradilištu od ranih jutarnjih sati, a sve pod nadzorom dva nastavnika tehničkog odgoja.

Grade ekološko igralište od drveta, na zemljanoj i travnatoj podlozi, bez metala i betona, a sav materijal dopremljen je jučer iz Njemačke. Iz Njemačke je u Sarajevo stigao i jedan likovni umjetnik koji će pomoći u oslikavanju igrališta na kojem se već naziru buduće penjalice, klackalice, ljuljačke, bazen sa pijeskom...

Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad ostvario je saradnju sa firmom KuKuk –Kultur e.v. iz Štutgarta, koja je ovakve projekte već realizovala u Makedoniji, Hrvatskoj, Albaniji, Rumuniji, Švicarskoj, Italiji, Libanu, Brazilu...Prije dvanaest godina slično igralište izgradili su i na Grbavici, a sada su odlučili obradovati najmlađe stanovnike Starog Grada.

Kako nam je pojasnio nastavnik tehničkog odgoja škole Montessori Schule Potsdam, Johanes Lemcke Nunner, ovo je uobičajena praksa firme KuKuk –Kultur e.v. i njemačkih škola.

„Učenici iz cijele zemlje predlažu projekte i ideje i ostvaruju kontakte putem firme KuKuk –Kultur e.v. Mi to zovemo projektima budućnosti. Ovaj put izbor je pao na Sarajevo. Roditelji naših učenika uključili su se u ovu akciju i podržali je donacijama, te su na taj način prikupljena potrebna sredstva,“ pojasnio je nastavnik.

On je dodao da je pomenuta firma izradila projekat, a u njihovoj praksi je prikupljanje donacija za finansiranje gradnje, te nije rijetkost da rade prezentacije ovakvih projekata širom njemačkih gradova i sela i tako prikupljaju sredstva. Što se tiče učenika, kaže da je za njih sasvim prirodno učestvovati u ovakvom projektu.

„Tokom dana ćemo raditi na igralištu, djeca odlično rade i primjenjuju u praksi ono što smo ranije naučili. Navečer će imati vremena za druženje i slobodne aktivnosti, te upoznavanje grada,“ kazao je Lemcke.

Na gradilištu smo se uvjerili kako učenici spretno rade sa brusilicama za drvo, pilama i drugim tesarskim alatom. Druga grupa učenika posvetila se uređenju okoline, pa rade na farbanju zidova zgrade vrtića „Pčelica, te na oslikavanju obližnjeg pomoćnog objekta.

Kako ne bi uticali na dnevne obaveze i navike polaznika vrtića, učenici odmaraju u vremenu od 12-14,00 sati, kada djeca u vrtiću spavaju. Prema najavama nastavnika, svi radovi će biti završeni do kraja sedmice, a novo igralište u veselim i vedrim bojama biti predato polaznicima vrtića na korištenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije