U Sarajevu se grade još tri eko otoka: Urbana odlagališta otpada

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu se grade još tri eko otoka: Urbana odlagališta otpada
U Olimpijskoj ulici do broja 40 u novogradskom naselju Mojmilo gradi se eko otok s tri podzemna kontejnera za selektivno prikupljanje otpada kapaciteta devet kubika, a u narednom periodu gradit će se i u Saraj-Polju, Alipašinom Polju i na Dobrinji.

Stanovnici ovih naselja imat će mogućnost odlaganja otpada u tri podzemna kontejnera namijenjena za mješoviti otpad, papir i pet ambalažu, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Ovaj sistem omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada čime se značajno unapređuju higijena i životni uvjeti za stanovnike. U svaki kontejner može se odložiti po tri kubika otpada, što zamjenjuje devet običnih kontejnera.

Komunalni otpad nalazi se ispod zemlje, čime je onemogućeno raznošenje otpada, te širenje eventualnih zaraza. S ovom metodom selektivnog odlaganja otpada naselja će biti mnogo ljepša i urednija, bez  pojave neprijatnog mirisa.

Sistem izgradnje podzemnih kontejnera za selektivno prikupljanje otpada doprinosi zaštiti i očuvanju okoliša, uz podizanje svijesti stanovništva, kako o važnosti selektivnog prikupljanja otpada, tako i prednostima njegove reciklaže.

Investitor projekta je Općina Novi Grad, a radove izvodi građevinska firma „Manjo“ d.o.o.  

U narednom periodu planirana je izgradnja podzemnih kontejnera i u Saraj-Polju, u ulici Teheranski trg između broja 2 i 4, zatim u ulici Trg grada Prato broj 10 na Dobrinji, te u ulici Nerkeza Smailagića broj 1 na Alipašinom Polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije