U Sarajevu obilježavanje Međunarodnog dana nestalih

Fena
U Sarajevu obilježavanje Međunarodnog dana nestalih
/ ICMP
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i udruženjima porodica nestalih u BiH danas će na Trgu djece Sarajeva obilježiti Međunarodni dan nestalih.

"Instalacije - siluete koje simboliziraju nestale osobe – biće postavljene na Trgu djece Sarajeva, a prolaznici će biti pozvani da napišu i postave svoje poruke na instalacije", saopćeno je iz ICMP-a.

Volonteri i porodice nestalih osoba pružat će informacije o trenutnim naporima koji se ulažu u cilju pronalaska nestalih osoba, ali će i pozvati vlast da ubrzaju proces pronalaska nestalih i da se više uključe u obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba.

Obilježavanju će prisustvovati ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i ICMP predstavnik - šef Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday.

ICMP je osnovan 1996. godine u cilju pronalaska 40.000 nestalih osoba usljed konflikta na zapadnom Balkanu.

Više od 70 posto nestalih je nađeno što predstavlja odličan rezultat, obzirom da sličan rezultat nije ostvaren nigdje u svijetu u sličnim poslijeratnim situacijama.

Međutim, na zapadnom Balkanu još uvijek 12.000 porodica ne zna sudbinu svojih voljenih. Osam hiljada ovih porodica je iz Bosne i Hercegovine.

U jesen 2015. sjedište ICMP premješteno je iz Sarajava u Hag u skladu sa međunarodnim ugovorom koji je potpisan u decembru 2014. Međutim, ICMP nastavlja sa programom na zapadnom Balkanu, te će kontinuirano pružati podršku u pronalasku nestalih osoba u regiji sve dok budu osigurana finansijska sredstva za rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije