U KS-u u Obavezni program za školsku 2016./2017. upisano 2.353 djece

Fena
U KS-u u Obavezni program za školsku 2016./2017. upisano 2.353 djece
Obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu namijenjen je djeci predškolske dobi koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja, a koja su pred polazak u osnovnu školu.

Iz JU Djeca Sarajeva kazali su za Fenu da je, s obzirom na to da većina djece ne pohađa predškolske ustanove, Obavezni program izuzetno značajan da svakom djetetu (urbanog, prigradskog, ruralnog područja) pruži jednake mogućnosti za ostvarivanje temeljnih prava.

Naglasak odgojno-obrazovnog rada u Obaveznom programu za djecu u godini pred polazak u školu je na sistemskom podsticanju dječijih aktivnosti koje će unaprijediti njihove kognitivne sposobnosti i pozitivno utjecati na razvoj ličnosti u cjelini.

Ciljevi obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja su nadopuna porodičnog odgoja, aktivnost djeteta, učenje kroz iskustvo, otkrivanje, razvijanje pojmova, sudjelovanje u stvaranju radne sredine i socijalizacija djeteta.

"Osnovni cilj obaveznog programa je svakom djetetu u godini dana prije polaska u školu osigurati optimalne uvjete za unaprjeđivanje vještina, navika i kompetencija koje ću mu pomoći u prilagodbi na nove uvjete života, rasta i razvoja u predškolskom/školskom okruženju", navode iz Djeca Sarajeva.

Obavezno pohađanje tog programa realizira se tokom cijele školske godine (septembar - juni), planirano jedan dan u sedmici, u trajanju od dva sata (ukupno 120 minuta) a sveukupno 150 sati u toku školske godine.

Program se realizira u objektima JU Djeca Sarajeva (u ukupno 22 vrtića), a tamo gdje ne egzistiraju objekti JU Djeca Sarajeva u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo (ukupno 31 osnovna škola).

U Obavezni program za školsku 2016./2017. godinu upisano je 2.353-oje djece i to u vrtićima JU Djeca Sarajeva 1.214, a u osnovnim školama u kojima se realizira Obavezni program 1.139 djece.

Iz Ministarstva obrazovanja KS-a ranije su kazali Feni da je za učenike godinu pred polazak u školu obavezno pohađanje predškolskog programa. Sankcija za neizvršavanje tih obaveza nema, ali je prilikom upisa u prvi razred obavezno priložiti potvrdu o sudjelovanju u obaveznom predškolskom programu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije