U jezeru Starača ulovljena do sada najveća riba - šaran od 15 kilograma

Fena
U jezeru Starača ulovljena do sada najveća riba - šaran od 15 kilograma
Jezero Starača u blizini Ilijaša, koje je bilo divlja deponija, odavno je postalo poželjno mjesto za ribolov. Da u njemu ima potencijala potvrđuje nedavno ulovljen šaran od 15 kilograma.

To je do sada najveća ulovljena riba na toj vodi, a iz Udruženja ''Bistro!'' koje upravlja ribolovnim područjem u općini Ilijaš kažu da ima i većih riba.

Ističu da u jezeru žive ribe teže od 20 kilograma koje su ubačene u protekle dvije godine.

Predsjednik Udruženja Adnan Osmanagić Feni je kazao da je jezero postalo prepoznatljivo po ulovima štuka, tako je u proteklih nekoliko dana uhvaćen veći broj kapitalnih primjeraka ovih najvećih slatkovodnih predatora.

"U narednom periodu, na jezeru će biti održana dva takmičenja i to u lovu šarana i amura, te lovu grabljivica na umjetne mamce s obale. Novac od kotizacija za takmičenje ribolovci su namijenili za poribljavanje jezera kalifornijskom pastrmkom koje će biti izvršeno polovinom oktobra",rekao je Osmanagić.

Jezero Starača nalazi se na području općine Ilijaš, nedaleko od naseljenog mjesta Ljubinići. Jezero je, uprkos nezagađenoj i kvalitetnoj vodi, prije uređivanja bilo deponija.

Zahvaljujući članovima Udruženja ''Bistro!'' iz Sarajeva i drugim ribolovcima koji su prethodnih godina bili inicijatori uređivanja i čišćenja ovog lokaliteta bogatog prirodnim ljepotama, sada služi za održavanje takmičenja ribolovaca, ali i kao izletište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije