U GRAS-u reorganizacija: Poskupljuju karte, a radnike šalju u penziju

S. H.
U GRAS-u reorganizacija: Poskupljuju karte, a radnike šalju u penziju
Aukcija Općinskog suda u Sarajevu na kojoj je trebalo biti prodato 36 vozila GRAS-a pomjerena je na zahtjev ovog poduzeća i Vlade Kantona Sarajevo.

Oni su se, naime, obratili Upravi za indirektno oporezivanje dopisom u kome su naveli da se u poduzeću KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo radi reorganizacija i stabilizacija poduzeća, a sve uz podršku vlasnika – osnivača Vlade Kantona Sarajevo.

"Odmah će se pristupiti izvršenju reorganizacije i smanjenja broja zaposlenih koji će se svesti na maksimalno 1.100 od trenutno 1.540 zaposlenih, te korekcija tarifnog sistema.

Ovim aktivnostima bi se uveliko smanjili troškovi i povećao prihod. Odmah poslije ovih aktivnosti će se pristupiti i kreditnom zaduženju iz kojeg je planirano izmirenje duga po osnovu PDV-a u ukupnom iznosu“, piše u saopćenju.

U zahtjevu je također naglašeno da je normalno funkcioniranje gradskog saobraćaja od javnog interesa za Kanton Sarajevo jer se dnevno na ovaj način preveze i do 250.000 putnika.

Kontaktirali smo direktora GRAS-a Avdu Vatrića koji nam je potvrdio informacije o reorganizaciji ovog poduzeća, te je naveo da ne otpuštaju 440 radnika, već da kroz prirodni odliv radne snage dovode u poduzeću optimalan broj radnika koji im je potreban da bi firma funkcionirala.

Kako je naveo Vatrić za Radiosarajevo.ba, zaključno sa 31. decembrom prošle godine u penziju su poslali 94 osobe, a ove godine planiraju poslati u penziju još 82 osobe, rekavši da se očekuje da će još oko stotinjak radnika otići u prijevremenu penziju po želji.

Kako je u saopćenju navedeno da će doći do korekcije tarifnog sistema, Vatrić je za Radiosarajevo.ba objasnio da pregovaraju o povećanju cijena subvencioniranih karata.

Iz GRAS-a su ponudili da se karte za subvencionirane kategorije (penzioneri, studenti, učenici) povećaju za 5 KM, što bi značilo da će umjesto 14 KM penzioneri plaćati karte 19 KM, studenti umjesto 16 plaćat će 21 KM itd.

Vatrić je naveo da su se dosadašnje cijene pokazale kao neekonomične.

Također, u GRAS-u razmatraju da prepuste turističku poslovnicu Općini Centar s kojom su već razgovarali, te da ukinu menzu u sjedištu firme, jer ne radi, a radnici ionako dobivaju novac za topli obrok.

Planirana javna aukcija za prodaju pokretne imovine poduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo u cilju namirenja duga po osnovu PDV-a odgođena je do 30. juna 2017. godine.

Podsjećamo, trenutna dugovanja poduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo po osnovu PDV-a iznose 19,6 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije