U Centru za zdravo starenje pripremaju još novih projekata

Radiosarajevo.ba
U Centru za zdravo starenje pripremaju još novih projekata
/ Općina Centar
U Centru za zdravo starenje u Titovoj ulici broj 12, koji je osnovala Općina Centar Sarajevo za svoje građane treće životne dobi, današnje druženje počelo je već u devet sati.

Nakon vježbi preventivno-korektive gimnastike primjerenih toj starosnoj dobi, druženje je nastavljeno uz pjesmu i ples, a tako je skoro svaki dan. Do 15 sati naši stariji sugrađani u novim, lijepo opremljenim, prostorijama Centra za zdravo starenje provode vrijeme u različitim kreativnim aktivnostima. 

"Od svečanog otvaranja Centra za zdravo starenje, u januaru ove godine, u njegov rad se uključilo oko 500 naših sugrađanki i sugrađana koji kroz druženja, prijateljstva, edukaciju i usvajanja novih znanja, poboljšavaju kvalitet svog života, međusobno razmjenjuju iskustva i na najbolji način provode slobodno vrijeme.

Ovako veliki broj uključenih osoba je najbolji pokazatelj opravdanosti realizacije tog značajnog projekta Općine Centar", naglasila je Varja Nikolić, koordinatorica Centra za zdravo starenje.

Najveće zanimanje članovi Centra za zdravo starenje imaju za preventivnu korektivno-rekreativnu gimnastiku, projekt u kojem svakodnevno učestvuje oko 150 naših sugrađana. Volonter Centra za zdravo starenje Aldin Ferić, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, uspješno vodi ovaj projekt. Članovi također imaju priliku da se uključe u edukativne i kreativne sekcije kao što su: engleski jezik, rad na računaru, muzička sekcija (horsko pjevanje), likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji, decoupage, ljekobilje, pripravljanje kozmetičkih krema, učenje odbrambenih vještina. Osim toga, Centar za zdravo starenje organizira za svoje članove izlete i druženja u prirodi (Bijambare, Igman, Trebević), a u planu su i poetska druženja.

"Posebnu pažnju Centar za zdravo starenje posvećuje međugeneracijskoj solidarnosti kroz kreativne radionice uz učešće mladih. Tako se od nedavno održavaju kulinarske radionice gdje se prema starim receptima naših baka uči pripremanje jela. U planu su i druge radionice kao što je Realitetna terapija/teorija izbora, čiji je cilj da doprinese izgradnji kvalitetnijih odnosa i kvalitetnijeg života, te preuzimanju osobne kontrole za kvalitetan život", kazala je Varja Nikolić.

Da podsjetimo, Centar za zdravo starenje u općini Centar djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12 (nekadašnji restoran La Famiglia). Radno vrijeme je od 9 do 15 sati svaki radni dan. Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola miliona maraka. U Centru za zdravo starenje, površine 324 kvadratna metra, osobe treće životne dobi imaju besplatan sadržajan cjelodnevni boravak, na raspolaganju su im dnevni boravak, kuhinja, odjel za društvene igre i biblioteka. Također su u Centru opremljene prostorije za razne vrste obuke i soba s kompjuterima. Toaleti su prilagođeni za stare i invalidne osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije