Slučaj Mahir Rakovac: Iz škole najavili tužbe i prijave

Radiosarajevo.ba
Slučaj Mahir Rakovac: Iz škole najavili tužbe i prijave

Nakon nedavno održane press konferencije Tužilaštva vezano za istragu tragično nastradalog Mahira Rakovca, danas su se saopćenjem oglasili i iz Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

“Međunarodna osnovna škola Sarajevo našla se u središtu javnosti 16 dana nakon tragične smrti njezinog bivšeg učenika rahmetli maloljetnog M. R. Dio javnosti, podstaknut nastupima očuha i ohrabren navodima koje su plasirali neki mediji, te udruženim aktivnostima na društvenim mrežama, kolektiv naše škole proglasili su krivim za tragičnu smrt rahmetli M. R., a imena pojedinih naših učenica i učenika su javno objavljena, uz pozive na javni linč i osudu.

Sve navedeno predstavlja jedinstven primjer zloupotrebe medijskog prostora i manipulacije dobronamjernim dijelom javnosti vršene od nesavjesnih pojedinaca, na šta ukazuju i rezultati provjere navoda obznanjenih javnosti u petak, 4. marta, od strane glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojim se ove tvrdnje jasno odbacuju kao neosnovane”, navodi se u saopćenju.

“Uprava Međunarodne osnovne škole je od početka ove ružne i orkestrirane kampanje odgovarala na sve zahtjeve predstavnika zvaničnih organa pravosuđa, nadležnih inspekcijskih organa, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i drugih organa uključenih u proces provjere navoda, te se trudila biti na dispoziciji roditeljima čija djeca su učenici ove obrazovne ustanove a koji su opravdano bili vrlo zabrinuti za sigurnost ali i psihičko stanje svoje djece u situaciji u kojoj smo svi bili zbunjeni i zatečeni.”

Uprava škole, kako se dodaje, “iskazujući povjerenje u zvanične organe vlasti i pravosuđa a time i poštovanje prema javnosti, koja također treba da poštuje ovakav osjetljiv proces, a u interesu neometanog provođenja istrage,suzdržavala se od davanja bilo kakvih komentara”: “Izuzetak je bio javni nastup generalnog direktora škole, koji je bio rezultat velikog pritiska javnosti.”

“Kako je javnosti poznato, Tužilaštvo Kantona Sarajevo se oglasilo i objavilo rezultate provjere spomenutih navoda, iz kojih jasno i nedvosmisleno proizlazi da ne postoje dokazi koji bi ukazali na postojanje bilo kakvog krivičnog djela, da rahmetli M. R. (kao ni drugi dječak često navođen kao glavni svjedok) nije ni fizički ni seksualno zlostavljan, a uz jasnu napomenu da odgovore na ostala pitanja treba da daju “psiholozi, pedagozi, šira društvena zajednica i roditelji djece”.

Na našu veliku žalost, protiv svih onih koji su našim učenicama i učenicima, roditeljima naše djece, uposlenicama i uposlenicima te upravi Škole nanijeli štetu iznošenjem laži, te pridonijeli da se sistemski u proteklim mjesecima uništava naš ugled i kredibilitet, koji teškim radom i naučnim i stručnim zalaganjem gradimo skoro dvadeset godina, bit ćemo prinuđeni da djelujemo pravno, podnošenjem tužbi i prijava kod nadležnih pravosudnih organa u Bosne i Hercegovini.

Međunarodna osnovna škola u Sarajevu se ovim putem zahvaljuje roditeljima učenika, uposlenicima, prijateljima i svršenicima naše škole na podršci, te svima onima koji su korektno, objektivno i pristojno nastupali u javnom prostoru koji se odnosio na ovaj slučaj, a posebnu zahvalnost iskazujemo našim strpljivim i marljivim učenicama i učenicima, koji su i tokom ovih, za nas vrlo teških dana, uspjeli osvojiti i u svoju zemlju donijeti nova odličja sa svjetskih takmičenja iz nauke. Zahvaljujemo se i objektivnim medijima, te građankama i građanima koji su nas podržali na putu traženja istine”, ističe se.

Iz Uprave škole dodali su i: “Ostaje gorka istina. Jedan mladi život više nije među nama. Mladić koji je tek trebao doprinositi razvoju svoje zemlje. Radovati se životu...U ime uprave naše škole, pozivamo sve da se maksimalno uključe kako bismo zajednički pomogli našoj djeci. Da gradimo društvo u kojem će mladi, oni koji će vrlo brzo voditi ovu zemlju, odrastati i obrazovati se u što zdravijem okruženju. Još jednom, izražavamo duboko saučešće roditeljima, rodbini i svim prijateljima rahmetli M.R.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije