Škola bez stresa: Put do boljeg psihofizičkog zdravlja

Radiosarajevo.ba
Škola bez stresa: Put do boljeg psihofizičkog zdravlja
Osnovna škola „Aleksa Šantić“, najbrojnija škola u Kantonu Sarajevo koju pohađa preko 1000 učenika, jedna je od prvih koja je svojim nastavnicima ponudila antistres program, prepoznajući koliko napora i posvećenosti zahtijeva ovaj plemeniti poziv.

Naime, menadžment ove škole odlučio je provesti anketu među nastavnicima, a dobijeni rezultati pokazali su da je nastavnički posao izuzetno stresan, a stres je najčešći uzrok oboljenja, nemotiviranosti u radu i loših međuljudskih odnosa. To je bio alarm da se nešto mora i treba preduzeti.

"Kako želimo da u školu učenici dolaze rasterećeni i da su u školi sretni, isto tako smatramo da je veoma važno  da nastavnici školu doživljavaju kao svoju drugu kuću, da u školu dolaze bez stresa, grča u želucu i da se za taj posao mogu najkvalitetnije spremiti, a kako bi svojim učenicima dali dio sebe kroz odgojno-obrazovni proces. Svoja znanja, iskustva i kompetencije mogu najbolje prenijeti na učenike onda kada nisu pod pritiskom, kada posao rade iz ljubavi i kada se mogu u potpunosti posvetiti nastavničkom pozivu koji je, sasvim sigurno, najčasnija profesija, kaže direktor škole Muamer Tinjak.

Naglašava da nastavnički posao nosi veliku odgovornost, jer nastavnici svojim radom utiču i na kreiranje budućnosti učenika. 

"To je samo po sebi odgovoran posao i nije potreban dodatni pritisak na onog ko taj posao radi. Jedni drugima najbolje možemo pomoći kroz razne vidove podrške i pomoći. Menadžment škole nastoji da kreira toplo okruženje i poticajnu atmosferu za rad, a kolege trebaju biti jedni drugima istinska podrška u svim situacijama i onim dobrim i onim koje nisu takve, zaključio je gospodin Tinjak.

Njihov antistres program usmjeren na nastavnike je provođen kontinuirano kroz radionice, te aktivnosti poput treninga odbojke, folklora, igre bez granica za roditelje i učenike, art i kreativne radionice, muzikoterapije, izlete i team buliding druženja tokom cijele godine.

Nakon godinu dana provođenja antistres programa, uočljivi su pozitivni efekti, te znatno poboljšanje i napredak. Nastavnici su mnogo boljeg psihofizičkog zdravlja i mnogo je manje odlazaka na bolovanje. Također, nastavnici su motivisaniji, bolji su rezultati uspjeha učenika u učenju i vladanju, a raspoloženiji nastavnici stvaraju pozitivniju klimu u razredu. Posljedica toga je da učenici rado dolaze u školu i mnogo je manje opravdanih izostanaka od strane roditelja. Nadalje, zajedničkim aktivnostima roditelja i škole stvara se partnerstvo, roditelji rado i često dolaze u školu uspostavljajući saradnju .

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije