Sjećanje na heroje s Golog brda i borce Četvrte viteške brigade

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na heroje s Golog brda i borce Četvrte viteške brigade
/ Foto: Općina Ilidža
U sklopu obilježavanja 24. godišnjice formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade okupili su se zvaničnici, preživjeli saborci, porodice šehida...

Predvođeni komandantom Četvrte viteške brigade generalom Fikretom Prevljakom obišli su i položili cvijeće na mjesto stradanja Emira Bogunića - Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić te Džemaila Bulbula na Golom Brdu. 

O herojstvu Čarlija, sestara Eličić i Džemaila Bulbula govorio je njihov ratni kolega Šerif Kereš  koji je naglasio da se nikad ne smiju zaboraviti ova četiri heroja, kao ni svi oni koji su dali život za BiH.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić ističući da preživjeli koji grade državu za koju su oni dali živote moraju složno raditi.

"Ovdje treba da bude spomenik i treba da se posjećuje uvijek i odaje počat. Moramo čuvati od zaborava tako što ćemo djecu učiti historiju, ali mi  preživjeli moramo raditi složno. Izgraditi  državu po mjeri svih" rekao je između ostalog načelnik Memić, predlažući da se zajedno radi na ideji izgradnje žičare do Golog brda. 

Emir Bogunić – Čarli bio je komandir voda Četvrte motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Poginuo je 28. jula 1993. godine na Golom brdu na Igmanu.

Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i proizveden u čin pukovnika Armije RBiH.

Bosanske heroine sestre Mevlida i Samira Elčić su izbjegle iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo da bi poginule na Golom brdu.

Mevlida je posthumno odlikovana "Zlatnim ljiljanom".

Džemail Bulbul je istinski heroj koji je poginuo s puškom u rovu u akciji oslobađanja Golog brda.

Potom su brojne delegacije položile cvijeće na mezarima Emira Bogunića - Čarlija i Ejuba Sarajkića -  Eke u parku ispred Doma kulture u Hrasnici.

"Svake godine je sve teže i teže. Prošla je 21 godina od pogibije  ali mene jednako boli. Često me posjete iz općine i to mi puno znači. Drago mi je da nisam zaboravljena", kaže Šemsa Sarajkić, supruga Ejupa Sarajkića Eke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije