Sarajevski studenti na razgovoru kod tužiteljice Dalide Burzić

Enes Hodžić
Sarajevski studenti na razgovoru kod tužiteljice Dalide Burzić
Ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo danas se okupila grupa studenata psihologije iz Sarajeva koji od ove institucije, ali i glavne tužiteljice Dalide Burzić traže transparentnost i javno iznošenje svih činjenica u slučaju Sanjina Sefića.

Podsjećamo vas, Sanjin Sefić je osumnjičen da je 10. oktobra u centru Sarajeva skrivio udes u kojem su poginule dvije studentice psihologije – Selma Agić i Edita Malkoč.

Studenti, kojima su se pridružili i roditelji, ispred Tužilaštva donijeli su transparente, ali i stol i stolice – jedna je rezervirana za tužiteljicu Burzić s kojom žele razgovarati.

Lamija Spahić, predstavnica ovih studenata za naš je portal kazala kako su se okupili na ovom mjestu, s pitanjima i zahtjevima, jer smatraju da Kantonalno tužilaštvo ima izrazito veliku odgovornost pružanja krivično-pravne zaštite građana.

„Danas smo došli s pitanjem - šta se dogodilo na ročištu 26. oktobra po pitanju zadržavanja saučesnika Sanjina Sefića u pritvoru. Zanima nas da li su predložene i poduzete bar mjere zabrane njihovog izlaska iz države. Nadalje, zahtijevamo utvrđivanje i preuzimanje odgovornosti, tražimo zvaničnu i javnu dokumentaciju o tome da je Tužilaštvo primilo osam krivičnih prijava protiv Sefića, a ne 18 kako tvrdi komesar Vahid Ćosić. Upravo tih deset krivičnih prijava predstavlja obmanjivanje javnosti“, kazala je Spahić za portal Radiosarajevo.ba.

Istaknula je da studenti zahtijevaju obradu pitanja korupcije, jer prema izvještaju o radu tužiteljice Burzić „stoji da je podignuto 16 krivičnih prijava po predmetu korupcije protiv samo šest lica“.

U trenutku kad je naš reporter razgovarao sa studentima, ispred Tužilaštva je izašla i Dalida Burzić te im uputila poziv da uđu na razgovor. Šest studenata otišlo je na razgovor kod tužiteljice, a više detalja o ovom susretu trebalo bi biti poznato tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije