Sarajevo: U Pionirskoj dolini utvrđeno prisustvo ptičije gripe

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: U Pionirskoj dolini utvrđeno prisustvo ptičije gripe
Na području zoološkog vrta u sklopu Pionirske doline danas je laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu dijagnostičkom pretragom utvrdila prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5 kod dva labuda.

U ovom trenutku se radi laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Najvjerovatnije je ponovo riječ o podtipu N8 koji je prethodno utvrđen u Prijedoru, ali i na području cijele Europe, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju.

Tim povodom održan je sastanak Zajedničkog centra za kontrolu bolesti u proširenom sastavu s predstavnicima nadležnih kantonalnih službi i u ovom trenutku se provode mjere sanacije žarišta u skladu s odredbama legislative na snazi.

U skladu s do sada prikupljenim informacijama i načinom držanja, bolest je najvjerovatnije unesena kontaktom s divljim migratornim pticama. Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine ponovo obavještava sve vlasnike peradi da pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica.

Nadležna tijela će nastaviti s provođenjem propisanih mjera na zaraženom i ugroženom području u narednom periodu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije