Sarajevo: Rekonstruirano sto metara kanalizacijske mreže

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Rekonstruirano sto metara kanalizacijske mreže
Realizacija investicijskih projekata u općini Stari Grad počela je i prije građevinske sezone, tako da je upravo završena rekonstrukcija kanalizacijske mreže ulici Požegina, što je projekt vrijedan oko 130.000 KM.

Riješen je tako jedan od ključnih problema stanovnika ove ulice gdje se dešavalo da zbog dotrajalih i ispucalih cijevi oborinska i fekalna kanalizacija izlazi na ulicu, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

Stanovnici ove ulice u mjesnoj zajednici Medrese su niz godina imali problem s ispucalim podzemnim cijevima.

Zbog popucane, izrovane kaldrme i makadamskog puta, u ovoj ulici je zbog vode rasla i velika količina trave koju su stanovnici ulice morali redovno uklanjati.

"Ovom problemu je konačno došao kraj, a ulica je dobila, za razliku od ranije, dva razdvojena sistema cijevi. Cijev za fekalnu kanalizaciju je povećana, pa je ona za oborinsku sada mnogo manje opterećena i smanjio se bilo kakav rizik od pucanja i plavljenja", istaknuli su iz općine Stari Grad.

Postavljeno je ukupno 114 metara cijevi za kišni kanal, 120 metara za fekalni kanal, 24 metara za slivnike i 96 metara cijevi za kućne priključke. Sva domaćinstva na ovom dijelu ulice su priključena na novoprojektovanu mrežu.

Nakon ugradnje cijevi uslijedili su asfaltni radovi i popločavanje kaldrmom dijela ulice. Kvalitetan postojeći kamen je zadržan i ugrađen zajedno sa novim pločama. Urađeno je gazište stepeništa i trotoara, betonski ivičnjaci, te izrađeni i montirani rukohvati.

Cijena ovog velikog projekta iznosila je oko 130.000 KM, a sve troškove je snosila Općina Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije