Sarajevo jutros pod maglom, dimom i mirisom paljevine

Sanja Šabanadžović
Sarajevo jutros pod maglom, dimom i mirisom paljevine
Nakon završene utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar (u kojoj nije bilo pobjednika), naši čitatelji su nam se počeli masovno žaliti kako osjete dim po cijelom Sarajevu.

Poruke su stizale sa Malte, Bara, Vratnika, pa čak i Baščaršije,  a kako kažu dim se proteže prema Romaniji i Palama.

Pozvali smo Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo,  te su nam i oni kazali kako  i sami pokušavaju dokučiti šta je u pitanju, obzirom da nije bilo nikakvih dojava o paljevinam ili požaru na području Kantona.

Jedni tvrde da su u pitanju ostaci dima nakon sinoćnje bakljade, a drugi kako dim dolazi od požara iz drugih gradova. Naši čitatelji kažu kako je "definitivno bilo i gorih bakljada", a da ovo podsjeća na dešavanja u decembru i novembru, kada je zagađenje u gradu bilo visoko.

 Anes Podić iz Udruženja Eko akcija, potvrdio nam je kako izmjerene vrijednosti zagađenja jesu povišene.

"Zrak u gradu je trenutno Nezdrav, to je treća kategorija od mjerenja, između Čist i Opasan. To znači da bi određene rizične kategorije trebale da ograniče kretanje, a tu spadaju osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, trudnice, djeca i stariji.  U gradu je trenutno haotična situacija, dvije mjerne stanice su smještene na neprimjerenoj lokaciji, na obali Miljacke, a stanica na Bjelavama pokazuje povišene vrijednosti. Indeks kvaliteta zraka iznosi 158! To odgovara tipičnom zagađenom zimskom danu. Prema ovim podacima, uzrok bi mogao biti požar, no dok ne dobijemo tačne informacije od pripadnika civilnih zaštita, možemo samo nagađati", pojasnio je Podić.

Tokom dana, promjenom temperature i dolaskom kiše, situacija će se poboljšati, no do tada poslušajte savjete - produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi svi izbjegavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije