Sarajka kupila pavlaku iz automobila i oboljela od bruceloze

Fena
Sarajka kupila pavlaku iz automobila i oboljela od bruceloze
Pixabay / Ilustracija
Kantonalni veterinarski inspektori ovih dana rade na otkrivanju nelegalnih prodavača koji mlijeko i mliječne prozvode iz vlastite proizvodnje prodaju iz kombija i automobila po sarajevskim naseljima.

Glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić kazala je kako je razlog za te aktivnosti veterinarskih inspektora prijava Zavoda za javno zdravstvo KS-a o nedavno evidentiranom slučaju oboljenja od bruceloze kod 68-godišnjakinje s područja općine Stari Grad.

"U postupku provođenja inspekcijskog nadzora na te okolnosti veterinarski inspektori su došli do saznanja da zaražena osoba nije bila u kontaktu sa životinjama osjetljivim na brucelozu. Pretpostavlja se da je do zaraze došlo usljed konzumacije domaćeg sira i pavlake, koje je kako je potvrđeno, kupila od nepoznatih prodavača koji, povremeno, ove proizvode prodaju iz automobila u njenoj ulici", kazala je Brdarić.

S obzirom na to da je prerada i prodaja mlijeka i mliječnih proizvoda sa zdravstvenog i higijenskog aspekta visoko rizična i zahijeva visoke higijenske standarde, u cilju zaštite zdravlja krajnjih korisnika iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove pozivaju građane da toj inspekciji prijave svaku prodaju proizvoda životinjskog porijekla izvan registriranih objekata.

Brdarić je naglasila da je bruceloza najprisutnija zarazna bolest životinja u KS-u, a u cilju sprečavanja njenog širenja u toku ove godine veterinarski inspektori su naredili neškodljivo uklanjanje 147 zaraženih i na zarazu sumnjivih životinja.

Bruceloza se na ljude prenosi direktnim kontaktom s bolesnim životinjama ili konzumiranjem mliječnih i mesnih proizvoda koji ne prolaze odgovarajuću termičku obradu, kao što su pavlaka i svježi sirevi, upozorili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije