Sarajevo: Izviđači ponijeli zastavu 105. brigade do Grdonja

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Izviđači ponijeli zastavu 105. brigade do Grdonja
U okviru manifestacije obilježavanja 24. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade, u jutros je na platou Skenderija upriličena smotra izviđača Kantona Sarajevo i svečana primopredaja ratne zastave 105. brigade.

Smotri i primopredaji prisustvovali su predstavnici boračkih udruženja, preživjeli pripadnici ove brigade te Općine Centar.

Postrojavanju su prisustvovali oko 50 mladih iz odreda izviđača: Kantona Sarajevo, Prve bošnjačke gimnazije, Rakovice i Vrela Bosne.

Nakon svečanog postrojavanja izviđača Benjamin Soko, član Odreda izviđača Kantona Sarajevo, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju je predao Asim Smajlović Sika, ratni komandir čete iz Blekinog potoka, koji je kao nekadašnji pripadnik 105. motorizovane brigade poručio da mu je danas pripala čast i zadovoljstvo da se obrati generacijama pred kojima je budućnost ove zemlje.

"U školama vas uče neku drugu historiju koja nije tačna. Mi koji smo ostali živi iz 105. mtbr i ostalih brigada smo svjedoci historijskih događanja. Historijski i tačan podatak je da je Bosna i Hercegovina opstala u svojim avnojevskim granicama, zahvaljujući ovim ljudima koji su ovdje danas pred vama i koji su bili pripadnici Armije RBiH, te posebno zbog 317 pripadnika ove brigade koji su život dali za našu slobodu i čija su imena uklesana u spomen-obilježje Mala kula na Grdonju.

Agresori nisu uspjeli u svom naumu i stoga mogu reći da su branioci ove države pobjednici proteklog rata. Svaki pedalj ove zemlje je natopljen krvlju naših hrabrih boraca čija imena nose naše škole i ulice", poručio je Smajlović okupljenim izviđačima, saopćeno je iz Općine Centar.

Ratnu zastavu su izviđači ponijeli slavnim stazama 105. motorizovane brigade preko Špicaste stijene do Grdonja gdje je u podnevnim satima kod spomen-obilježja Mala kula održana centralna manifestacija godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade.

U ime Općine Centar svečanom postrojavanju i predaji ratne zastave 105. mtbr su prisustvovali savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina i vijećnik Sead Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije