Sarajevo i Moskva uspostavljaju posebne odnose

Radiosarajevo.ba
Sarajevo i Moskva uspostavljaju posebne odnose
Grad Sarajevo / Skaka i Ivancov
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova, koji mu je čestitao na imenovanju.

Ambasador Ivancov upoznao je gradonačelnika Skaku da je Grad Moskva – Centralni okrug izrazio želju za uspostavljanjem posebnih odnosa s Gradom Sarajevom. Ova ideja obostrano je prihvaćena , te su sudionici razgovora saglasni da što prije počnu formalni pregovori između dva grada.

Gradonačelnik Skaka istaknuo je da je Grad Sarajevo otvoren za saradnju s Moskvom kroz realizaciju kulturnih, sportskih obrazovnih i drugih projekata.

„Prijateljski odnos između Sarajeva i Moskve je pokazatelj da je Rusija bitan partner za BiH“, kazao je Skaka.

S tim u vezi, gradonačelnik je predložio da se u Vijećnici održi koncert Moskovske filharmonije, kako bi se na taj način Moskva predstavila Sarajevu. Ambasador Ivancov je s oduševljenjem prihvatio ovaj prijedlog, te izrazio želju da se ruska kinematografija predstavi na Sarajevo Film Festivalu.

Što se tiče saradnje u oblasti obrazovanja, ambasador Ruske Federacije je naglasio da ova ambasada trenutno stipendira oko 60 studenata iz Bosne i Hercegovine, kroz finansiranje magistarskih, doktorskih studije, kao i kroz neformalno obrazovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije