Kakva je higijena: Šta su utvrdili sanitarni inspektori u GRAS-ovim vozilima

H. A.
Kakva je higijena: Šta su utvrdili sanitarni inspektori u GRAS-ovim vozilima
Početkom februara Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izvršila je pojačanu kontrolu higijenskih uvjeta u vozilima javnoga gradskog prijevoza.

Sanitarni inspektori kontrolirali su vozila na području šest općina Kantona Sarajevo, odnosno Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže i Vogošće, a  sve zbog općih mjera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

"Kontrolom je bio obuhvaćen tramvajski, trolejbuski, kombi i autobuski saobraćaj, putnička stajališta, službe za održavanje i higijenu u javnom prijevozu, te nadležne službe za provođenja općih mjera u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti", potvrdila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić za Radiosarajevo.ba.

Inspekcijskim nadzorom utvrđena su mehanička oštećenja opreme i površina u svim vozilima GRAS-a, odnosno sjedišta, rukohvata, podne površine.

"Utvrđeno je da se kruti otpad nakuplja tokom prijevoza putnika u vozilima, koji se po dolasku na glavni terminal čisti prije prijema putnika u vozila. Sva vozila posjeduju dokaze o mjesečnoj dezinfekciji, koji se nalaze u vozilima, kako je zakonski predviđeno. Konstatirano je i da se redovne evidencije o održavanju vozila vode u službenim prostorijama GRAS-a, u zavisnosti od vrste saobraćaja", istaknula je Brdarić.

Na osnovu utvrđenog stanja postupajući inspektor naložio je sanaciju oštećenih površina, generalno mehaničko čišćenje, pojačane mjere tekuće dezinfekcije i osiguranje funkcionalne službe za održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta u vozilima.

"Ako subjekt nadzora ne postupi po rješenju, odnosno ne ukloni utvrđene nedostatke, postupajući inspektor će poduzeti prekršajne mjere u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS-a zbog neizvršenja rješenja", naglasila je za Radiosarajevo.ba Vildana Brdarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije