S evidencije nezaposlenih osoba izbrisana 33 redovna studenta

Fena
S evidencije nezaposlenih osoba izbrisana 33 redovna studenta
Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ (SZZKS) ima obavezu, pravo postupati isključivo na bazi validnih dokumenata, a to su dokumenti koje izdaje fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U saopćenju SZZKS-a pojašnjava se da, provodeći zakonsku odredbu, te pozivajući se na proceduru Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba da se na evidenciji nezaposlenih osoba prestanu voditi osobe koji su redovni studenti, SZZKS u toku januara/februara odjavila je 33 nezaposlene osobe koje su se nalazile na spiskovima redovnih studenata dobivenih od fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Niti za jednog studenta nije bilo navedeno da studira po DL modelu (učenje na daljinu), a koji nemaju status redovnog studenta", naglašava se u saopćenju.

Na osnovu dobivenog mišljenja koji je SZZKS Sarajevo dobila od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, 28. novembra, 2016. godine navodi se da studenti koji studiraju po DL modelu (učenje na daljinu) nemaju status redovnog studenta.

Na spiskovima redovnih studenata, koje Služba kod redovne provjere statusa nezaposlenih osoba, svake godine dobiva od fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nalaze se i DL studenti, kao redovni, bez naznake da su DL studenti, saopćeno je iz press službe SZZKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije