Dugogodišnji problem: Sprema se izmještanje autobuske stanice Sutjeska

Radiosarajevo.ba
Dugogodišnji problem: Sprema se izmještanje autobuske stanice Sutjeska
Autobusko stajalište u ulici Sutjeska, sa kojeg svakodnevno polaze autobusi i minibusi za Nahorevo, Poljine, Vogošću i Ilijaš, uskoro bi moglo biti izmješteno, jer je pokrenuta inicijativa za rješavanje pitanja ovog stajališta.

Ova informacija saopćena je iz Općine Centar Sarajevo, u kojoj je održan sastanak kako bi se pronašlo novo rješenje kojim bi bile izbjegnute velike saobraćajne gužve u ovoj ulici. Dodatni problem stvoren je činjenicom da se stajalište nalazi tačno ispred ulaza u dvorište Druge gimnazije, zbog čega su potencijalno ugrožene stotine učenika ove škole.

Upravo direktor Druge gimnazije Seid Alibegović potencira izmještanje ove autobuske stanice, kao jedno od rješenja za ovaj višegodišnji problem.

"Proširenje dvije na tri saobraćajne trake u Ulici Sutjeska za potrebe autobuskog stajalište nama nije prihvatljivo, jer već imamo probleme zbog velikih gužvi gdje učenici često teško prilaze školi, ali i zbog sigurnosti jer mnogo je lica i nepoznatih osoba što ugrožava sigurnost učenika", istakao je direktor Alibegović.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i direktor KJKP „Gras“ Avdo Vatrić objasnili su historijat ove stanice i dosadašnje neuspjehe oko rješavanja ovog pitanja. Naime, ova autobuska stanica je privremenog karaktera koja je uspostavljena zbog ratnih dešavanja u kojima je trolejbuska linija oštećena i za koju je potrebno oko 11 miliona KM kako bi se rekonstruisala, a u tom slučaju više ne bi postojala potreba za autobuskim prevozom.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je kazao da je za njih jedino prihvatljivo rješenje izmještanje stanice na lokaciju što bliže tramvajskom saobraćaju.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će u roku od mjesec dana nadležne općinske i kantonalne službe zadužene za prostorno uređenje i saobraćaj, u saradnji sa gradskim prevoznicima, utvrditi novu lokaciju na kojoj bi postojala prostorna mogućnost izmještanja autobuskog stajališta iz ulice Sutjeska.

"Općina Centar će podržati izgradnju novog stajališta do konačnog rješenja, odnosno do osposobljenja trolejbuske linije za Vogošću. Učenicima Druge gimnazije moramo obezbijediti sigurniji prilaz školi, a nova lokacija autobuskog stajališta bi trebala biti što bliža tramvajskom saobraćaju", kazao je Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije