Rade kako bi svi mogli na ekskurziju: Srednjoškolci sutra uljepšavaju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Rade kako bi svi mogli na ekskurziju: Srednjoškolci sutra uljepšavaju Sarajevo
Na inicijativu načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića, sutra počinje eko-akcija čišćenja i uređenja javnih površina u ovoj lokalnoj zajednici.

Akcija se sprovodi cilju zaštite i očuvanja okoliša, a u istu će biti uključeni i srednjoškolci kako bi kroz društveno koristan iodgovoran rad, obezbijedili finansijsku podršku njihovim vršnjacima slabijeg imovnog stanja za odlazak na ekskurziju u 2017.

Ekološka akcija „Uljepšajmo našu lokalnu zajednicu“ koja je trebala biti realizirana u okviru obilježavanja Dana planete zemlje, a odgođena je zbog izuzetno loših vremenskih prilika, sutra započinje sa realizacijom.

Učenici Srednje zubotehničke škole će zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća Park sutra uređivati lokalitet Crnog vrha ispod romskog naselja. Planirane aktivnosti podrazumijevaju sadnju drveća i ukrasnog bilja kao i sjetvu trave.

Preostale ekološke akcije koje su ranije bile najavljene, prolongirane su za 6. maj 2017. godine. Učenici četiri sarajevske srednjoškolske ustanove: Srednje medicinske škole, Gimnazije Obala, Srednje zubotehničke škole i Prve bošnjačke gimnazije će zajedno sa članovima mjesnih štabova civilne zaštite, savjeta mjesnih zajednica, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave i svih drugih zainteresiranih građana, čistiti i uređivati javne površine na nekoliko lokacija – botanički park „Arboretum“ na Betaniji, Koševski i potok Sušica.

Akciju zajednički realiziraju općinske službe za: civilnu zaštitu; lokalnu samoupravu; za obrazovanje, kulturu i sport, a za ovu namjenu u budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 10 hiljada maraka.

Iz Općine Centar podsjećaju da su na ideju učenika trećeg razreda Srednje medicinske škole Dženana Hodžića, učenici pokrenuli radnu akciju pod nazivom "Ekskurzija 2017" kako bi pomogli svojim vršnjacima koji nisu u mogućnosti platiti odlazak na ekskurziju.

"Načelnik Ajnadžić, za koga je ekologija na visokom mjestu prioriteta, se sa velikim zadovoljstvom uključio u ovu akciju koja ima za cilj da mladi svojim radnim angažmanom prikupe sredstva za odlazak na ekskurziju", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije