"Puštanje Delimustafića i ostalih neutemeljeno, slijedi žalba"

Radiosarajevo.ba
"Puštanje Delimustafića i ostalih neutemeljeno, slijedi žalba"
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Nakon što je prije dva dana objavljena informacija da je za četvero uhapšenih i osumnjičenih u akciji Pravda odbijena mjera produženja pritvora, među kojima i Aliji Delimustafiću, Tužilaštvo KS je danas iznijelo i svoj zvaničan stav.

Ovakvo obraćanje javnosti inicirala je današnja pošiljka koja je stigla u Tužilaštvo KS, a u kojoj se nalazila odluka Kantonalnog suda Sarajevo o odbijanju prijedloga Tužilaštva za produženje mjere Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić. Ovo je, navode iz Tužilaštva, nevjerovatno jer su sve informacije do sada dobijali iz medija, iako je predsjedavajuća Sudskog vijeća već ranije iznosila razloge donošenja odluke, ne dostavljajući Tužilaštvu odluku koja, na kraju krajeva, nije konačna.

"Budući da je odluka Kantonalnog suda u Sarajevu neutemeljena i nije na zakonu zasnovana, Tužilaštvo KS odmah je uložilo žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud Federacije BiH. Očekujemo da će Kantonalni sud u Sarajevu postupiti hitno, a ne kao u ranijim slučajevima (npr. predmet „Bosnalijek“) i žalbu što prije dostaviti Vrhovnom sudu Federacije BiH na odlučivanje, jer se i dalje radi o pritvorskom predmetu.

Svako odlaganje za posljedicu bi imalo da osumnjičeni Alija Delimustafić i Jusuf Škrijelj postanu nedostupni organima gonjenja, kao što je i dalje organima gonjenja nedostupna osumnjičena Lejla Fazlagić", stoji u saopćenju Tužilaštva KS o ovom slučaju.

Tužilaštvo je uvjereno da će s argumentacijom u žalbi uspjeti, u pogledu nezakonitog postupanja Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je zabrinjavajuće to što je prejudicirao odluku kao da je odlučivao o krivici osumnjičenih.

Kantonalni sud u Sarajevu je razloge za ukidanje mjere pritvora iznio u trideset redova, od kojih se deset odnosi na citiranje zakonskih odredbi, a radi se o predmetu organiziranog kriminala u kojem je 21 osoba osumnjičena i oko 1.000 materijalnih dokaza koji su do sada dostavljeni Kantonalnom sudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije