"Proslavi oporavak": Besplatna telefonska linija za problematiku zloupotrebe droga

Fena
"Proslavi oporavak": Besplatna telefonska linija za problematiku zloupotrebe droga
Pixabay / Ilustracija
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, Udruženje "Proslavi oporavak" iz Sarajeva pustilo je u rad besplatnu telefonsku liniju.

To udruženje godinama pruža pomoć ovisnicima od droga, a otvaranje besplatne linije dio je kampanje "biramoporavak" u okviru regionalnog, trogodišnjeg projekta čiji je cilj unapređenje servisa za pojedince i porodice pogođene problemom ovisnosti.

Projekt finansira švedska agencija Forum Syd, uz pokroviteljstvo Svjetske federacije protiv droge (WFAD).

Koordinatorica projekta Mulka Mujičić kaže da putem besplatne i anonimne telefonske linije osobe i porodice u problemu ovisnosti mogu dobiti informacije o mogućnostima liječenja i rizicima koji nastaju uslijed ovisnosti o drogama.

"Svi oni koji imaju problem povezan s konzumiranjem droga, mogu se javiti u Udruženje i na besplatni broj telefona 0800 28 000 ", izjavila je.

Broj će biti dostupan u okviru radnog vremena Udruženja, a na telefon će se javljati savjetnici za pitanja oporavka od ovisnosti, uposleni u tom udruženju.

Pokrenuta je i stranica biramoporavak.com, koja je prvenstveno informativnog karaktera i pruža osnovne informacijama o drogama, te organizacijama koje rade u oblasti ovisnosti na prostoru Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga obilježava se 26. juna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije