Prijedlog zakona o zajedničkim dijelovima zgrade na Skupštini KS-a

Fena
Prijedlog zakona o zajedničkim dijelovima zgrade na Skupštini KS-a
/ Foto: Press Kantona Sarajevo
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sjednici koja je počela razmatrati Prijedlog zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade s Izvještajem o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić kazao je Feni da je zakon proširen te se sada odnosi i na poslovne objekte jer je definirano da je tamo gdje ima tri ili više etažnih vlasnika obaveza uvođenja tih odredbi zakona.

"Upravitelji će sada biti upravnici, a njihove nadležnosti će biti preciznije definirane. Ovu djelatnost sada će moći obavljati, osim pravih osoba i fizičke osobe, odnosno obrtnici s registriranom djelatnošću. Većina odredbi u novom tekstu zakona bit će tako usklađena sa Zakonom o stvarnim pravima FBiH", naglasio je Lukić.

Također, tim zakonom, nakon konsultacije s predstavnicima lokalnih zajednica, bit će precizirano da Vlada KS-a odlukom određuje minimalnu naknadu za upravnike etažnih vlasnika kako se ona ne bi razlikovala po lokalnim zajednicama.

Zastupnici će se izjašnjavati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za "Projekt vodovod Sarajevo" koji će implementirati KJKP "Vodovod i kanalizacija". Cilj Projekta jeste rekonstrukcija prioritetnih komponenti vodovodnog sistema da bi se smanjili gubici vode i poboljšala ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

Razlozi za zaduživanje na osnovu vanjskog duga su povoljni uvjeti koje je dao zajmodavac u iznosu 25 miliona eura, a rok otplate je 15 godina. Prva i druga tranša će iznositi po deset miliona, a treća pet miliona eura.

Također, na dnevnom redu su i prijedlozi izmjena zakona o komunalnim djelatnostima i komunalnoj čistoći, kojim se predlaže rok njihove primjene u trajanju od 24 mjeseca, odnosno do usvajanja zakona o lokalnoj samoupravi KS-a čija izrada i priprema je već pokrenuta, a koja zavisi i od skupštinskog usvajanja amandmana na Ustav KS-a.

Zastupnici će također razmatrati Program rada i Finansijski plan Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za tekuću godinu te programe rada, kao i finansijske planove za ovu godinu 13 zdravstvenih ustanova, i to Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Psihijatrijske bolnice KS-a, Javne ustanove Dom zdravlja, kantonalnih zavoda za hitnu medicinsku pomoć, za medicinu rada, za sportsku medicinu, za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, za javno zdravstvo, za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUPKS-a, za bolesti ovisnosti, te Javne ustanove "Apoteke Sarajevo".

Na dnevnom redu je i Izvještaj o provođenju Zakona o novčanim podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području KS-a za prošlu godinu. Po riječima ministra privrede Muharema Šabića, za tu namjenu je u prošloj godini izdvojeno 0,5 posto od ukupnih sredstava budžeta KS-a za 2016., što je precizno iznosilo 3.215.000 KM.

Bit će razmatran i Izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo od 1. januara do 31. decembra 2016.  U tom periodu Vlada Kantona Sarajevo je održala 43 redovne i 41 vanrednu sjednicu na kojima su razmatrane 1.354 tačke dnevnog reda, u sklopu kojih je utvrdila i dostavila Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje 14 nacrta zakona, 20 prijedloga zakona i  90 odluka.

Na sjednici će zastupnici također razriješiti dužnosti predsjednika Skupštine KJP ZOI '84 Nusreta Palavru koji je dao ostavku, a na njegovo mjesto imenovati za vršioca dužnosti predsjednika Edina Trklju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije