Na Univerzitet u Sarajevu moći će se upisati ukupno 9.499 studenata

Radiosarajevo.ba
Na Univerzitet u Sarajevu moći će se upisati ukupno 9.499 studenata
Arhiv / Univerzitet u Sarajevu
Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas odluke o broju i strukturi studenata koji se mogu upisati u prvu godinu I i II ciklusa studija te integrisanog studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2017./18. godini.

Također, donesena je Odluka o proširenju broja studenata koji se ove godine mogu upisati na ove studije iz kategorija djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja, saopćeno je iz Vlade KS-a.      

U narednoj školskoj godini na 25 visokoškolskih ustanova Univerziteta u Sarajevu i jednoj njegovoj pridruženoj članici moći će se upisati ukupno 9.499 studenata, od čega će se 5.880 upisati na prvu godinu prvog ciklusa studija te integrisanog studija.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS je Plan upisa razmatralo i pripremalo imajući u vidu vrednovanje i analizu stanja i potreba tržišta rada, smanjenja broja upisnih mjesta na studijskim programima suficitarnih zanimanja, odnosno povećanja toga broja na deficitarnim zanimanjima.

Iz tih razloga Ministarstvo je predložilo, a Vlada usvojila korigovane upisne kvote na grupacijama društvenih i humanističkih nauka. Također, prilikom izrade ovogodišnjeg plana upisa imala se u vidu i realizacija upisa u prošloj školskoj godini.

Plan upisa obuhvata redovne studente čije troškove snosi osnivač, a njih je 2.164, te sve ostale koji se upisuju kao samofinansirajući studenti, kao vanredni studenti, kao studenti po DL (Distanc Learning) studiju, te kao strani državljani.

Na privatnim fakultetima u Kantonu Sarajevo odobren je upis za 1.954 studenta, što čini oko 17 posto od ukupnog broja odobrenih upisnih kvota. 

Vlada je naložila fakultetima/akademijama Univerziteta u Sarajevu proširenje broja studenata u kategoriji studenata koji sami finansiraju svoj studij iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te djece bez oba roditelja.

Proširenje broja studenata odnosi se na kandidate koji ostvare uspjeh potreban za sticanje prava za upis i koji se na konačnoj rang-listi kandidata nalaze u okviru broja studenata koji je utvrđen Odlukom Vlade Kantona Sarajevo.

Fakulteti/akademije Univerziteta će ove kandidate osloboditi plaćanja troškova studija uz proširenje odobrene kvote za broj kandidata koji je oslobođen troškova studija, kandidatima koji će plaćati svoj studij. 

Obavezuju se fakulteti/akademije Univerziteta u Sarajevu da Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, najkasnije sedam dana nakon početka studijske 2017./2018. godine dostave konačan spisak svih upisanih studenata u svim statusima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije