Položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole na Šipu

Radiosarajevo.ba
Položen kamen temeljac za izgradnju osnovne škole na Šipu
U Sarajevu je danas položen kamen temeljac za izgradnju objekta osnovne škole na Šipu.

U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti, te građana na lokalitetu buduće škole u Ulici branilaca Šipa, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem položili su kamen temeljac.

Vrijednost ovog projekta, kojeg će zajednički realizovati u tri faze Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, je oko 6,7 miliona KM.

Završetak izgradnje ovog objekta je očekivan za dvije godine. Današnje polaganje kamena temeljca je pomogao i Ismail Hondo, mladi stanovnik Šipa koji ima šest godina i koji će biti budući učenik ove škole. 

Tokom današnje svečanosti načelnik Bećirević je istakao da je Općina Centar pokrenula ovaj projekat prije nekoliko godina.

"Zahvaljujući razumijevanju Vlade KS koja je donijela odluku o proglašenju ovog projekta od interesa za Kanton, te nadležnom kantonalnom Ministarstvu obrazovanja, danas polažemo kamen temeljac za objekat nove škole. Prije 12 godina na ovom prostoru je postojala samo jedna kuća i samoposluga, a danas ovdje imamo jedan mali grad, što pokazuje koliko se općina razvija. Općina Centar je kupila ovo zemljište i riješila imovinsko-pravne odnose. Uradili smo idejni i glavni projekat, te dobili urbanističku saglasnost i u fazi je izdavanje građevinske dozvole. Za izradu i izdavanje potrebne dokumentacije Općina je izdvojila 530.000 KM, a spremili smo također iznos od 870.000 KM za rentu i uređenje građevinskog zemljišta, te 120.000 za izgradnju skloništa. Vjerujem da će moj nasljednik dati sve od sebe da ova škola što prije otvori vrata za svoje učenike", kazao je Bećirević.  

 Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je uradilo elaborat u kojem se navodi da će do potpune izgradnje nove škole u ovom naselju biti oko 600 školske djece. Ovo ministarstvo je također za izgradnju nove škole izdvojilo značajna finansijska sredstva.

 

Novi objekat osnovne škole na Šipu će biti izgrađen na osnovu idejnog projekta arhitekte Nikole Žica. U samom objektu će biti 16 učionica, od toga devet u prizemlju škole. Vanjske i unutrašnje učionice su povezane, kao i nastavni i zabavni dio koji neće biti u koliziji jedan sa drugim. Ovakvi uslovi će omogućiti djeci da razvijaju svoje sklonosti na adekvatan način.

U suterenu škole je planirana izgradnja skloništa u slučaju opasnosti, skladišta i podzemnih garaža. U prizemlju će, osim zajedničkih prostorija, biti smještena garderoba, prostorije za osoblje, kuhinja i trpezarija, kao i nastavne prostorije za mlađi uzrast, akvarijum i sportska dvorana. Na otvorenom bi bile igraone i eko centar-staklenik. U visokom prizemlju bi bila smještena galerija, akvarijum, biblioteka sa čitaonicom, nastavne prostorije za srednji uzrast, kabineti za upravu škole, kao i sportska dvorana. Na otvorenom bi bili prostor za nastavu kao i igralište.

Na spratu je planiran smještaj servisnih prostorija poput kotlovnice, radionice za praktičnu nastavu kao i kabineti za nastavu za starije uzraste i kabineti za psihologa i stomatologa. Na krovu bi bila teleskop kupola sa svjetlarnikom kao i tehno centar. U projektu je vođeno računa da se omogući hendikepiranim osobama slobodan pristup svim prostorijama, kao i da se toaleti prilagode njihovim potrebama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije