Ovako će se od sada polagati vozački ispiti u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ovako će se od sada polagati vozački ispiti u Kantonu Sarajevo
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo danas je saopćilo kako je sve spremno za primjenu novog sistema polaganja vozačkih ispita, kako bi se spriječile sve koruptivne radnje tokom ovog ispita.

Od sada, kako je saopćeno iz ovog ministarstva, kandidati koji izađu na ispit neće znati kod koga će polagati vozački ispit ili koji će im članovi biti u komisiji, čime će se preventivno utjecati na korupciju u ovom sistemu. Također, doći će i do promjena u samom polaganju pismenog dijela vozačkog ispita, budući da su učionice u kojima se polažu takvi ispiti elektronski opremljene i pitanja za ispit bit će, kroz kompjuterski sistem, izabrana na dan ispita.

I samo pregledanja ispita bit će digitalizirano, tako da neće biti nimalo prostora za eventualne malverzacije.

„Na ovaj način Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade želi prekinuti dosadašnju lošu praksu rada te u korijenu sasjeći korupciju u ovoj oblasti, a sve s ciljem da za volanom sjede što bolje obučeni vozači“, kazao je resorni ministar Elvir Kazazović, tokom današnje prezentacije plana organizacije polaganja vozačkih ispita u Kantonu Sarajevo. Kazazović je, također, dodao da je ovo samo jedan dio niza mjera za unapređenje sigurnosti saobraćaja.

Također, onako kako kandidati neće znati kod koga polažu svoj ispit, osigurano je da ni ispitivači ne znaju koji će im kandidati biti dodijeljeni na dan polaganja kako bi se spriječio svaki mogući vid malverzacija.

Uskoro će biti formiran i organ za nadzor, koji će preventivno kontrolirati procese u školama za polaganje vozačkih ispita, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije