Podrška inicijativi: "Austrijska kuća" za zdravo odrastanje djece

Radiosarajevo.ba
Podrška inicijativi: "Austrijska kuća" za zdravo odrastanje djece

Na inicijativu ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića danas je održan sastanak sa predsjednikom i članom Vijeća nacionalnih manjina KS-a Davorom Ebnerom i Veliborom Kuvačem na kojem je istaknuta namjera da se ponovno u funkciju stavi objekt Austrijske kuće na Ciglanama u kojem bi bio smješten Centar za zdravo odrastanje djece i Europska kuća nacionalnih manjina.

“Za pomenutu inicijativu Vijeće nacionalnih manjina i resorno ministarstvo se zalažu već duže vrijeme”, naglasio je ministar Nenadić te dodao kako su predstavnici manjina na nedavno održanom sastanku dali podršku Kantonu Sarajevo i Općini Centar, koji ulažu napore da se obnovi Austrijska kuća.

Predstavnici nacionalnih manjina su kazali da njima ne smeta da u tom novom objektu bude smješten i Centar za zdravo odrastanje naše djece, jer upravo ovakvi sadržaji trebaju Kantonu Sarajevu.

Oni su naveli kako na području Bosne i Hercegovine već postoje ove vrste kuća, te sugerisali kako bi najbolje bilo da budući objekt bude u podjeljenom vlasništvu Kantona Sarajevo i Općine Centar.

Ministar Nenadić je najavio da će u četvrtak održati sastanak s predstavnicima Općine Centar, Zavoda za izgradnju KS-a i pravobraniocem, kako bi razgovorali o pomenutoj inicijativi. Naglasio je i da će, kad ona bude i službeno pokrenuta, održati konsultacije s međunarodnim organizacijama i institucijama koje su zainteresovane za njenu realizaciju. 

Na sastanku je bilo riječi i o donošenju amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, koje je pokrenulo resorno ministarsvo, a tiču se i nacionalnih manjina. Također se razgovaralo i o organizacijama manifestacija povodom obilježavanja dana nacionalnih manjina, te o skupštinskim odlukama koje se odnose na proširenje njihovih prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije