Počela sanacija Trga Susan Sontag: Najljepša otvorena scena u BiH

Radiosarajevo.ba
Počela sanacija Trga Susan Sontag: Najljepša otvorena scena u BiH
Počeli su radovi na sanaciji Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Nakon što je načelnik Nedžad Ajnadžić u ime Općine Centar potpisao 22. maja 2017. godine ugovor s direktorom ''Unigradnje'' d. d. Sarajevo Mustafom Durakovićem o izvođenju radova na sanaciji Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, počeli su radovi. Vrijednost ovog projekta kojeg finansira Općina Centar iznosi 1.141.802 konvertibilnih maraka. 

Tehnički direktor Unigradnje Amir Sabljica je kazao da je njihov zadatak da se radovi okončaju do početka Sarajevo Film Festivala koji će biti održan u augustu.

"Gradilište je ograđeno i radnici su već uklonili stare dotrajale ploče s polovine prostora trga ispred Narodnog pozorišta. Radit ćemo punim kapacitetom i nadamo se da ćemo prije Sarajevo Film Festivala završiti ovaj veliki posao. Radovi podrazumijevaju uklanjanje u cijelosti kompletne površine starih dotrajalih ploča, slojeva koji se nalaze ispod ploča, nasipanje novog tamponskog materijala, izlijevanje betonske ploče, a zatim postavljanje granitnih ploča dimenzija 120 sa 40 cm i debljine 10 cm. Očekujemo isporuku prvih kamenih blokova 10. juna. Uporedo s ovim radovima bit će riješena odvodnja površinskih voda ugradnjom najsavremenijih kvalitetnih slivnih rešetki", rekao je Sabljica i dodao da sada komunalna poduzeća trebaju izvršiti svoj dio obaveza kako bi se dalje nesmetano izvodili građevinski radovi, izmještanje rasvjete, rastinja, obilježavanje trase i instalacija i drugo. 

Podsjećamo, u ranijem periodu urađene su sve pripreme kako bi se moglo krenuti s realizacijom ovog izuzetno važnog projekta za lokalnu zajednicu i grad Sarajevo. Pribavljena je projektna dokumentacija i sve neophodne saglasnosti i odobrenja za uređenje prostora trga. Idejni projekt je uradila projektantska kuća Idea d.o.o., a Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine dao je potrebnu saglasnost. Idejni projekt rađen je po skici čuvenog arhitekte i urbaniste profesora Juraja Najdharta, a podrazumijeva popločavanje granitnim pločama cijelog trga i trotoara iz ulica Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića.

U sklopu ovog projekta planirano je i djelimično proširenje ulice Branilaca Sarajeva prema trgu gdje će biti formirano ostrvo. Uz to, bit će urađena sanacija stepeništa na glavnom ulazu u Narodno pozorište koje će biti popločano sarajevskim kamenom hreša. Osim toga, predviđeno je postavljanje novih rasvjetnih tijela, klupa, oglasnih panoa koji su isključivo u funkciji Narodnog pozorišta, te hortikulturno uređenje zelenih površina na trgu. Nakon rekonstrukcije i uređenja ovog trga naš grad će dobiti jednu od najvećih i najljepših otvorenih scena za kulturna dešavanja u Sarajevu pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije