Otkazana prodaja GRAS-ovih vozila, Vlada KS-a obećala otplatiti dug

Radiosarajevo.ba
Otkazana prodaja GRAS-ovih vozila, Vlada KS-a obećala otplatiti dug
Arhiv / Ilustracija
GRAS u ovom trenutku duguje 14,6 miliona KM

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) otkazala je za sutra najavljenu aukciju na kojoj je trebala biti izvršena prodaja osam tramvaja i 28 autobusa KJKP GRAS d.o.o. iz Sarajeva, i to na rok od dva mjeseca.

„Vlada Kantona Sarajevo i nadležno kantonalno Ministarstvo za saobraćaj proslijedili su dopis UIO kojim je zatražena odgoda aukcije za prodaju vozila kompanije GRAS, zakazane u cilju naplate duga po osnovu PDV-a. Kao vlasnik – osnivač poduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je dala garancije Upravi za indirektno oporezivanje da će u naredna dva mjeseca putem kreditnog zaduženja izvršiti kompletnu uplatu duga ovog poduzeća po osnovu PDV-a, koji u ovom trenutku sa zakonskom zateznom kamatom iznosi 15,7 miliona KM.

Imajući u vidu da bi oduzimanje i prodaja vozila kompanije GRAS izazvala značajne negativne posljedice po javni transport u Sarajevu, UIO je produžila rok za uplatu duga GRAS po osnovu PDV-a za dva mjeseca, koliko je Vlada KS-a procijenila da im je neophodno za kreditno zaduženje iz kojeg će se izvršiti namirenje predmetnog duga“, saopćeno je iz UIO.

Dodaje se da će, do konačne uplate cjelokupnog dugovanja, UIO i dalje obračunavati zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 posto na osnovni dug za svaki dan zakašnjenja plaćanja.

„Vjerovanja smo da će GRAS i Vlada KS-a, ispuniti svoje obećanje i cjelokupni dug izmiriti u roku od dva mjeseca, inače će UIO biti prisiljena da organizira novu aukciju i proda vozila koja su Upravi data kao osiguranje plaćanja duga.

Podsjećamo, UIO je u maju 2014. godine kompaniji GRAS. izdala Rješenje o odgođenom plaćanju duga po osnovu PDV-a i to na 36 rata. Tada je ukupan dug kompanije iznosio 8,7 miliona KM. S obzirom da dug nije bio izmirivan u skladu s dogovorenim uvjetima, UIO je 14. aprila 2015. podnijela nadležnom Sudu Prijedlog za izvršenje na iznos od 7,8 miliona KM, a dana 30. juna 2015. nadležni Sud je donio Rješenje o izvršenju.“

Osnovni dug kompanije KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo u ovom trenutku iznosu 14,6 miliona KM, a ukupan dug sa zakonski predviđenom zateznom kamatom iznosi 15,7 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije