Općina Novi Grad će pomoći u saniranju štete nakon požara

Anadolija
Općina Novi Grad će pomoći u saniranju štete nakon požara
Predstavnici Općine Novi Grad obišli su danas stambenu zgradu u ulici Semira Frašte na Alipašnim polju u Sarajevu gdje se desio požar u subotu 21. maja u kojem su dvije osobe zadobile lakše povrede.

Tom prilikom obećali pružiti pomoć u obnovi i rekonstrukciji oštećenih dijelova zgrade.

Načalnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić se, zajedno s pomoćnikom za Civilnu zaštitu Fahrudinom Kazazićem i predstavnicima Sarajevostana, susreo s predstavnikom etažnih vlasnika Senadom Ražićem te posjetio stanarku Halimu Dizdar, koja je prva primijetila požar na šestom spratu zgrade i na vrijeme reagirala.

Brzom reakcijom pripadnika Vatrogasne brigade Kantona Sarajevo požar je na vrijeme stavljen pod kontrolu, a uprkos uskom stepeništu, prilikom evakucije nisu se desili veći problemi.

"Prva sam primijetila požar, jer se na mom spratu lift zapalio i odmah sam pozvala komšije da napustimo zgradu, jer su se oba lifta zapalila", ispričala je Dizdar. 

Obzirom da je prilikom požara došlo do oštećenja liftova u zgradi, te da oni sada nisu u funkciji, Općina će putem Službe za civilnu zaštitu obezbijediti asistenciju u vidu pružanja pomoći starim i iznemoglim osobama, dok se liftovi ponovo ne stave u funkciju.

Također, Općina će, ukoliko bude potrebe, pružiti svu neophodnu pomoć Sarajevostanu prilikom rekonstrukcije liftova.

"Situacija je trenutno jako teška, jer u zgradi živi oko 90 posto starih i iznemoglih osoba. Jedni drugima pomažemo koliko je to moguće", naglasio je Ražić.

Prema riječima Seada Idriza, predstavnika upravitelja zgrade, Sarajevostan će nastojati da u što kraćem roku riješi problem, kako bi liftovi što prije bili u upotrebi.

"Velika je sreća da prilikom požara nije bilo ljudskih žrtava, a mi smo poduzeli sve kako bi u što kraćem roku liftove ponovno stavili u funkciju. Nadamo se da će to biti za 30 radnih dana", istakao je Idriz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije