Od utorka pojačana kontrola higijenskih uvjeta u vozilima gradskog prijevoza

Fena
Od utorka pojačana kontrola higijenskih uvjeta u vozilima gradskog prijevoza
Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) u utorak počinje pojačanu kontrolu higijenskih uvjeta u vozilima javnog gradskog prijevoza.

"Kontrolom će biti obuhvaćen tramvajski, trolejbuski, kombi i autobuski saobraćaj, kao i službe za održavanje i higijenu u javnom prijevozu, te nadležne službe za provođenje općih mjera u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti", kazala je glasnogovornica KUIP KS Vildana Brdarić.

Kako je rekla, te aktivnosti su planirane i provode se u skladu s Planom i programom rada Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu KUIP-a u prvom kvartalu tekuće godine.

"Razlog tome, između ostalog, je i što se u navedenom periodu očekuje učestalo obolijevanje stanovništva od respiratornih infekcija, koje se najčešće prenose u zatvorenom prostoru", istaknula je.

Također, dodala je, provođenje općih i posebnih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti propisano je i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz KUIP-a KS-a podsjećaju i da nadležna služba KJKP GRAS ima obavezu da svakog dana izvrši čišćenje, pranje i dezinfekciju vozila po dolasku u bazu, dok je Epidemiološka služba Zavoda za zaštitu radnika u saobraćaju obavezna jednom mjesečno izvršiti dezinfekciju kompletnog voznog parka GRAS-a, o čemu se treba voditi uredna evidencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije