Sjećanje na malene heroje: Njihovu borbu igrom protiv rata prekinule granate

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na malene heroje: Njihovu borbu igrom protiv rata prekinule granate
Tačno 23 godine nakon što je ratni vihor Sarajevu oduzeo šest mališana, koji su se igrom na ulicama glavnog grada BiH na svoj način borili protiv rata u kojem će se, na svirep način, prekinuti njihovi životi.

Delegacija Grada Sarajeva danas je tako u ulici Bosanska, tačnije u C fazi naselja Alipašino polje, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježila godišnjicu ubistva ove djece. Gradski vijećnici Alija Hodžić, Jasmin Smječanin, Boris Riderle i Hasan Hodžić odali su počast i položili cvijeće na mjestu stradanja.

Prisjetili su se, ovom prilikom i kobnog dana, kada se dogodio strašan zločin protiv čovječnosti koji je zgrozio cijeli svijet, odnosno, kada su na djecu koja su se sankala ispred svojih domova ispaljene tri minobacačke granate koje su ubile šestero, a ranile isto toliko djece.

 Tog kobnog dana ubijeni su Indira Brković (1982), Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Danijel Jurenić (1983), Nermin Rizvanović (1981) i Admir Subašić (1986).

Pored delegacije Grada Sarajeva obilježavanju godišnjice prisustvovali su, između ostalih, porodice ubijenih, predstavnici Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Općinskog odbora SDA Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, Osnovne škole ,,Meša Selimović”, te AntiDayton pokreta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije