Građanima prijeti zaraza: U Lužanima se izlijeva kanalizacija

Radiosarajevo.ba
Građanima prijeti zaraza: U Lužanima se izlijeva kanalizacija
U ilidžanskom naselju Lužani, u ulici Ramiza Jašara, stanari jedne zgrade od useljenja 2008. godine pa do danas susreću se s problemom nesnosnog smrada uslijed izlijevanja kanalizacije na cestu.

To je posljedica djelimično riješenog kanalizacionog odvoda.

Naime, zbog neriješenih ili djelimično riješenih pitanja infrastrukturne prirode, stanari zgrade na broju 13 ulici Ramiza Jašara na Ilidži, osim problema nesnosnog smrada, u strahu su i za zdravlje djece, koja se upravo na mjestu izlijevanja, često igraju.

Luzani_izljevanje_kanalizacije_Citatelj3.jpg - undefined

"Već godinama tražimo da se riješi ovo pitanje. Mi imamo improviziranu kanalizaciju, koja nije priključena na glavni kanalizacioni sistem koji je udaljen samo desetak metara od zgrade. Pokušali smo naći rješenje u dogovoru s firmom CET BAH, koja je bila izvođač radova i koja nam je prodala stanove, ali i KJKP Vodovodom i kanalizacijom d.o.o. Sarajevo, Hidromontažom d.d. Sarajevo koja je zadužena za održavanje naše zgrade, te Općinom Ilidža. Ovo je jedan začarani krug i tako nas godinama samo prebacuju na druge adrese“, kazao je Nusret Hećo koji živi u ovoj zgradi.

Prema njegovim riječima, stanari ove zgrade se pitaju kako je CET BAH od Općine Ilidža mogao dobiti sve potrebne potvrde da im mogu prodati stanove ako zgrada nije u potpunosti imala riješen problem kanalizacije.

"Želimo da se pronađe konačno rješenje za naš problem, jer je pitanje kada će se zbog izlijevanja kanalizacije desiti neka epidemija“, upozorio je Hećo.

Luzani_izljevanje_kanalizacije_Citatelj3.jpg - undefined

Stanari ove zgrade kažu da od useljenja nikada nisu mogli otvoriti prozor ili osušiti veš na balkonu, te da smrad od kanalizacije smeta i okolnim zgradama.

"Jedino smo mirni tri do četiri dana kada jednom mjesečno dođe cisterna Hidromontaže i očisti našu improviziranu kanalizaciju. Sav naš novac koji godinama redovno uplaćujemo ovoj firmi, koja je zadužena za održavanje našeg objekta, ona koristi samo za cisternu za čišćenje kanalizacije“, ispričao je Hećo.

Ogorčeni zbog nebrige i nemara nadležnih, stanari apeliraju da se što prije riješi ovaj problem dok se nije desila zarazna epidemija u ilidžanskom naselju Lužani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije