KS čeka jedna od najvećih poslijeratnih ustavno-pravnih reformi

Fena
KS čeka jedna od najvećih poslijeratnih ustavno-pravnih reformi
Fena / Ilustracija
Kako bi iznašli trajna i održiva rješenja o nadležnostima i odnosima između Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, te općina u sastavu i izvan sastava Grada Sarajeva, zastupnici Skupštine KS na sjednici danas razmatraju amandmane na Ustav KS.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić prezentirajući više od 55 predloženih amandmana kazao je da se radi o jednoj od najvećih poslijeratnih ustavno-pravnih reformi u KS-u.

"Ono što nas je obavezalo na ovu pripremu amandmana je Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, a jedna od najvažnijih odredbi povelje koja nas motivira da amandmane razmatramo jesu javne ovlasti koje bi trebale da budu obavljane od onih vlasti koje su najbliže građanima, a to je su lokalne zajednice, odnosno lokalna samouprava", pojasnio je.

Ministar Nenadić je ukazao na važnost da lokalna samouprava u KS mora biti uređena u skladu s Ustavom FBiH, Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH i s relevantnim odlukama Ustavnog suda FBiH koje govore o određenim neusklađenostima propisa i povredama prava Grada Sarajevo i općina u sastavu i izvan sastava Grada, kada se radi o njima pripadajućim pravima na lokalnu samoupravu.

Amandmanima je pored ostalog predviđeno da općine na teritoriji Kantona i Grad zajednički upravljaju, finansiraju i unapređuju djelatnosti i objekte nedjeljive komunalne infrastrukture, kao zajedničku vlastitu nadležnost, vodosnabdijevanje, odvođenje i prerada otpadnih voda, održavanje javne čistoće i upravljanje čvrstim otpadom, snabdijevanje prirodnim gasom, daljinsko grijanje i organiziranje i unapređenje gradskog javnog prijevoza.

Predviđeno je više od 20 nadležnosti koje će imati grad, kao što je na primjer, upravljanje, finansiranje i unapređenje djelatnosti i objekata gradske komunalne infrastrukture: gradska groblja, mostovi od posebnog značaja za Grad, gradska ulična rasvjeta, gradski parkovi i drugo.

Također Grad odlučuje o raspolaganju stanovima u vlasništvu Grada i visini zakupnine za korištenje stanova koji su u vlasništvu Grada, raspisivanje referenduma za područje Grada.  

Premijer KS Elmedin Konaković je ocijenio da predloženi amandmani na Ustav KS su prvi i najvažniji korak ka implementaciji presude, te će lokalne zajednice dobiti sve one nadležnosti koje im pripadaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije