Elmedin Konaković o smjeni Vahida Ćosića

Anadolija
Elmedin Konaković o smjeni Vahida Ćosića
AA / Elmedin Konaković
Premijer Vlade Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković izjavio je kako će do kraja dana biti poznato kada će Vlada razmatrati prijedlog Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Riječ je o  o pokretanju procedure smjene komesara MUP-a KS Vahida Ćosića.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS je nakon analize prikupljene dokumentacije u vezi načina rada i vršenja poslova od strane policijskog komesara Kantona Sarajevo Vahida Ćosića, podnio prijedlog za smjenu Ćosića.

Iako je Nezavisni odbor istakao kako je takav prijedlog dostavljen Vladi Kantona Sarajevo putem ministra unutrašnjih poslova KS, Konaković je izjavio kako je za takvu informaciju saznao iz medija.

Prema njegovim riječima, nakon konsultacija sa ministrima unutrar Vlade bit će određen termin održavanja sjednice na kojoj će biti razmatran prijedlog Nezavisnog odbora.

"Jutros sam informaciju dobio od medija da je Nezavisni odbor poslao zahtjev za smjenu komesara. Nisam siguran da li je zakonski rok 15 ili 30 dana. Naravno da će Vlada, zbog situacije koja je u Kantonu Sarajevo jedan od prioriteta, što prije odgovoriti zahtjev Nezavisnom odboru, mi smo i prije rekli šta mislimo o trenutnoj situaciji, našoj politici koja je najbolja u državi i rukovodstvu koje to nije. U skladu sa zakonom, Vlada KS će sigurno brzo, ne mogu reći do kraja ove sedmice, jer je potrebna konsultacija danas s ministrima, do kraja dana ćete imati infomaciju o terminu održavanja sjednice Vlade na kojoj će biti razmatrana ova incijativa", naglasio je Konaković.

Kako se navodi u saopćenju Službe za odnose s javnošću Vlade KS objavljenom ranije danas, Nezavisni odbor je zaključio da Ćosić "nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlaštenja, a ustanovljeno je da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, da je često bio neinformisan o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage iako su one očigledno bile nužne i jedino moguće, da je posvetio nedovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana, te da su planske i organizovane aktivnosti pod rukovodstvom policijskog komesara preduzimane u pojačanom obliku nakon pritiska javnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije