Povećanje budžeta, smanjenje broja radnika: Ministri Vlade prezentirali rad

E. H. i A. D.
Povećanje budžeta, smanjenje broja radnika: Ministri Vlade prezentirali rad
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, zajedno sa svim kantonalnim ministrima, prezentirao je danas rezultate Vlade KS-a za prethodne dvije godine.

Ministar za finansije Kantona Sarajevo Jasmin Halebić na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako je Vlada KS-a imala velike izazove kada je preuzela upravljanje finansijama, a prvi od njih je bio donošenje budžeta.

„To je dovelo do prvih signala finansijske stabilnosti. Jedan od problema koje smo zatekli jeste 90 miliona neplaćenih računa i 30 miliona istih dugova koji su neevidentirani. Na kraju 2016. godine ukupno smo vratili 77 miliona KM. Istovremeno, bio je tu i problem neisplaćenih tužbi i u protekle dvije godine isplaćeno je oko 11 miliona KM izvršnih sudskih rješenja protiv Kantona Sarajevo. Sve budžetske korisnike uključili smo u trezor Kantona Sarajevo, a svima koji primaju plaću s budžeta poboljšali smo životni standard i blago povećali osnovicu plaće. Problem predimenzioniranosti javne uprave smo racionalizirali, smanjivši politiku zapošljavanja i 230 osoba manje prima plaću putem budžeta", rekao je Halebić.

Dodao je kako su, tragajući za boljim izvorima finansiranja, izbjegavali kredite zbog čega su emitirane dvije serije obveznica, i to vrlo uspješno.

"Poboljšali smo i poslovno okruženje izmjenom određenog broja zakona i međunarodnim projektima, zahvaljujući čemu imamo više registriranih poslovnih subjekata u Kantonu Sarajevo. Kao prvi kanton smo pronašli sredstva za razvojne projekte putem emisije obveznica", kazao je.

Isplaćeni zaostaci KS-a po osnovu zakonskih obaveza prema pravosuđu

Ministar za pravdu i upravu KS-a Mario Nenadić obraćajući se novinarima izjavio je kako je Skupštini KS-a predloženo deseta propisa i da je sve uspješno usvojeno, i to jednoglasno.

"Prvo što smo radili jeste korekcija plaća u javnim poduzećima i ustanovama Kantona Sarajevo. Zakon o inspekcijama smo poboljšali, unaprijedivši efikasnost inspekcija, povećali smo značaj Skupštine kao vlasnika javne imovine, a sada su nam najveći izazovi amandmani na Ustav KS-a, gdje radimo 50 od 57 amandmana. Unaprijeđen je rad sudova i državne službe, isplaćeni su zaostaci KS-a po osnovu zakonskih obaveza prema pravosuđu", kazao je Nenadić i naglasio kako je unaprijeđen rad pritvorskih kapaciteta i rad za opće dobro na slobodi.

Prvi put organiziran online upis u škole

Nakon ministra Nenadića, medijima se obratio kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović koji je kazao kako je prije svega rađeno na stabilizaciji budžeta Ministarstva u cilju postignuća suficita za unapređenje infrastrukture i obrazovanja.

"Donijeli smo brojne zakone o raznim nivoima obrazovanja, a spremni su još mnogi kako bi se to sredilo do kraja. Radili smo rekonstrukciju Studentskog centra, Univerzitetskog bazena,zatim na izgradnji Akademije scenskih umjetnosti, a učestvovali smo u izgradnji i sufinansiranju brojnih osnovnih i srednjih škola, kao i brojnih pomoćnih objekata tih škola. Također, naš fokus je bio kontrola kvalitete i informatizacija škola, a prvi put je održan i online upis u srednje škole", pojasnio je Kazazović i dodao da su prvi put u ovom upisnom roku upisana sva odjeljenja zanata u svim stručnima školama u KS-u.

Novi plan zdravstvene zaštite i novi model finansiranja u 2018. godini

Ministrica za zdravstvo u Kantonu Sarajevo Zilha Ademaj danas je govorila o činjenici kako sve što se radi u ministarstvu, radi se prvi put u posljednjih 25 godina.

"Na početku mandata uradili smo veliku analizu svih kapaciteta zdravstva kantona te se ispostavilo da većina ustanova nije ispunjavala brojne uvjete. Zbog toga smo usvojili i plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova. Prema tom planu, sve aktivnosti, u koji su uključene sve ustanove, reforma bi trebala biti završena do decembra ove godine, kada ćemo sačiniti novi plan zdravstvene zaštite i finansijski plan zdravstvenih ustanova", kazala je Ademaj.

Prema njenim riječima, bit će napravljen novi plan zdravstvene zaštite i novi model finansiranja u 2018. godini.

"Sistemski smo riješili i brojne druge stvari, kao što je trogodišnji plan deratizacije na području kantona ili esencijalna lista lijekova koja je urađena na potpuno novom osnovu, čime smo ispravili brojne devijacije u propisivanju i korištenju tih lijekova. Time smo napravili i uštede, zaustavivši trend nekontroliranog rasta potrošnje za lijekove", zaključila je ministrica.

Svaki peti stanovnik KS-a zaspi gladan

Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice kazala je kako je donesen zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica šehida i poginulih boraca kao i brojni drugi zakoni za pomoć ugroženih marginaliziranih grupa stanovništva. Radimo na suzbijanju maloljetničke delinkvencije i prosjačenja, ali i na zbrinjavanju pasa lutalica. Budući da svaki peti stanovnik KS-a legne gladan, uskoro ćemo donijeti i strategiju za suzbijanje siromaštva", rekla je Dautbegović.

Kazala je kako resorno ministarstvo radi na suzbijanju prosjačenja na ulicama te da će u narednom periodu donijeti strategiju za borbu protiv siromaštva.

"Donijeli smo 19 mjera za zapošljavanje. Donijeli smo devet rješenja za reprezentativnost sindikata i završili projekt za smještanje 11 porodica u Općini Stari Grad Sarajevo", zaključila je.

Sedam miliona KM za odlaganje otpada na deponiju Smiljevići

Ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a Čedomir Lukić obraćajući se novinarima rekao je kako su Zakon o prostornom uređenju i Zakon o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada, neki od najvažnijih dijelova njegovog mandata. Ono na čemu posebno radimo jeste povećanje energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo", kazao je.

Također, kako je rekao, važno je naglasiti stambeno zbrinjavanje građana, posebno mladih, a kroz projekte ovog ministarstva je riješeno 200 slučajeva tako što im je pružena pomoć prilikom kupovine stanova.

"Skoro sedam miliona KM je izdvojeno za realizaciju projekata na lokalitetu regionalnog centra za odlaganje otpada na deponiju Smiljevići", naglasio je Lukić, govoreći o jednom od najvećih projekata Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a.

Vlada KS-a za projekte na Bjelašnici uložila 20 miliona KM

Senad Hasanspahić, ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu KS-a također je danas govorio na konferenciji za novinare, gdje su prezentirani izvještaji i rad Vlade KS-a u prethodnom periodu.

Hasanspahić je rekao da je tokom njegovog mandata utrostručen budžet, koji sada iznosi 30 miliona KM i koji se najviše troši na kapitalne projekte.

"Prvenstveno smo napravili Zakon o podsticaju malih i srednjih poduzeća, sto je itekako za

živjelo na području KS-a. Donijeli smo Zakon o javno-privatnom partnerstvu te već sada radimo dva velika projekta, odnosno, rasvjetu i jednu garažu u na području Starog Grada. Također, uskoro ćemo ponovo tražiti usvajanje Zakona o koncesijama kako bismo regulirali i sredili ovaj sektor. Znate da smo počeli i završili veliki dio reforme turizma kroz Zakon o turizmu, jer je to veoma važna grana privrede i to ćemo dovesti do kraja", rekao je ministar.

Na kraju je istaknuo i uređenje i projekte na Bjelašnici u koje je Vlada uložila 20 miliona KM, a još 20 ih ima ih iz privatnih finansiranja.

"Mnogo je problema u ovom sektoru kao što je stabilizacija poslovanja kantonalnih javnih poduzeća. Donijeli smo dva važna zakona, a ono što smo najviše radili jeste ukidanje neizvjesnosti grijne sezone u KS-u, koji smo riješili izjednačavajući cijene gasa i centralnog grijanja posebnim tarifnim sistemom.

"Također, važan segment bili su KJKP Vodovod i kanalizacija i mi smo prva Vlada koja je uložila 6,5 miliona KM u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, a uradili smo i prečistač otpadnih voda u Butilama kroz projekt vrijedan 40 miliona KM, a očekuju nas i mnogi drugi projekti", zaključio je Hasanspahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije