Tokom SFF-a neće biti redukcije vode u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Tokom SFF-a neće biti redukcije vode u Sarajevu
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri Vlade KS-a bili su u radnoj posjeti KJKP "Vodovod i kanalizacija".

S ciljem ubrzanja procesa koji će dovesti do poboljšanja vodosnabdijevanja, ali i rješavanja problema gubitka vode u cjevovodnoj mreži, danas je premijer Konaković, zajedno s ministrima za komunalnu privredu i infrastrukturu Senadom Hasanspahićem, rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amelom Dautbegović, unutrašnje poslove Vedranom Mulabdićem i finansije Jasminom Halebićem boravio u radnoj posjeti KJKP „Vodovod i kanalizacija“ (VIK), navodi se u saopćenju.

I ovom prilikom je istaknuto da su pitanja poboljšanja vodosnabdijevanja i rekonstrukcija vodovodne mreže trenutno u fokusu rješavanja, jer su detektovani kao najveći problemi Kantona Sarajevo.

„Nakon posjete možemo reći da smo nekim poduzetim aktivnostima zadovoljni, ali i da nekima baš i nismo. Krenulo se s ozbiljnom rekonstrukcijom mreže koja već daje neke pozitivne rezultate i to nam govori o boljem stanju na rezervoaru Skenderija, gdje je registrovano povećanje količine vode odmah nakon prvih metara urađene rekonstrukcije. Informisani smo i sa svim mjerama koje se poduzimaju u borbi protiv nelegalnih potrošača. Vrlo nam je bitno da se privredni subjekti koji su krali vodu godinama stave pod kontrolu, kao i da se sankcioniraju“, rekao je premijer Konaković.

Dodao je kako su i postavljeni „data logger“-i, odnosno specijalni mjerni instrument, već dali neke pozitivne efekte i da je zahvaljući njihovom nabavci i korištenju ostvarena povećana naplata u posljednja dva mjeseca za oko 40 hiljada KM, a što je danas ocijenjeno nedovoljnim, posebno kada se gleda cjelokupni obim problema.

„Menadžment 'VIK'-a i mi smo imali administrativni problem nekih tri mjeseca na početku ove godine, kada su zakočeni svi procesi jer je Ustavni sud FBiH stavio van snage sve naše zakone koji su regulisali ovu oblast. Izgubili smo ta tri mjeseca i to se sada osjeti, ali ako nastave s pozitivnim pomacima koji su evidentni i dodatno ih intenziviraju da kraja ove godine mogli bi postići značajne rezultate kojim bi smanjili redukcije vode. Što se tiče mandata ove Vlade, to je naš primarni i ključni zadatak i bio bi naš neuspjeh ako ne saniramo ove probleme na način da ne bude redukcija“, obrazložio je premijer Konaković. Napomenuo je i da se radi o jako dugom procesu, jer je u pitanju rekonstrukcija vodovodne mreže, čija je ukupna dužina 1.200 kilometara.

Na današnjem sastanku je najavljeno da će vodosnabdjevanje užeg gradskog jezgra tokom održavanja Sarajevo Film Festivala (SFF) biti normalno, uz eventualno manje obaranje pritiska u ranim jutarnjim satima, odnosno u terminu od 03:00 do 05:00 sati, a koje može biti uzrokovano nekim posebnim situacijama koje se u ovom trenutku ne mogu predvidjeti.

„Ovo su vrlo optimistične informacije koje smo dobili pred održavanje SFF, i kako sada stvari stoje građani, ali i turisti u Kantonu Sarajevo imat će skoro pa normalno vodosnabdijevanje“, istakao je premijer Konaković.

Kako je istakao izvršni direktor za vodovodni sistem Kenan Đipa, premijer i ministri u Vladi KS su ponovno, nakon dva mjeseca, došli u ovo preduzeće kako bi se napravio zajednički presjek stanja poslovanja, ali i aktivnosti vezanih za rekonstrukciju vodovodne mreže.

„Generalno mi smo zadovoljni, ali smatramo da može i bolje, posebno kada se tiče naplate ispostavljenih faktura za potrošenu vodu i brzine opravke kvarova na terenu, koji su još uvijek naši najveći problemi“, kazao je Đipa.

Potcrtao je i da je u toku završna faza rekonstrukcije cjevovoda na dugoj dionici od mosta Ćumurija do Vijećnice, kao i da je do sada sanirano negdje oko 500 metara jako stare i dotrajale mreže.

„Radovi će se nastaviti i u narednim danima istom dinamikom“ najavio je Đipa te dodao kako su pozitivni efekti ove rekonstrukcije već vidljivi na povećanim količinama vode koje se prikupljaju u rezervoar Skenderija.

Nakon radnog sastanka, premijer Konaković je u pratnji izvršnog direktora Đipe obišao i neke od službi ovog preduzeća te u neposrednim razgovorima s uposlenicima prenio i njima ukratko svoje, ali i stavove Vlade i menadžmenta njihovog preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije