Koliko je zagađena Miljacka?

Sanja Šabanadžović
Koliko je zagađena Miljacka?
Arhiv / Miljacka
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a iz preventivno-zdravstvenih razloga, vrši ispitivanje kvaliteta vode u vodotocima Kantona Sarajevo.

"Osnovni cilj je ispitivanje kvaliteta i zagađenosti vode u rijekama Kantona Sarajevo, ali i da se stvori uvid u mogućnost korištenja ovih voda za kupanje i rekreaciju građana. Opća je konstatacija je da su vodotoci zagađeni zbog toga što ni najuži centar grada nema kompletno odvođenje otpadnih voda u kolektor, a također zagađenje potiče i od sanitarnih otpadnih voda (kanalizacije), od zagađenja nastalog istresanjem smeća uz vodotoke, te nepostojanje kanalizacione mreže u seoskim i prigradskim naseljima", pojasnili su za portal Radiosarajevo.ba iz J.U. Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ispitivanja su se vršila na sljedećim vodotocima:

  • Miljacka (Bentbaša),
  • Zujevina (Blažuj),
  • Bosna (Rimski most),
  • Željeznica (Ilidža),
  • Dobrinja (naselje Dobrinja),
  • Mošćanica (prije ušća u Miljacku).

"Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka Kantona Sarajevo, konstatujemo svježe fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka. Uglavnom se pokazuje veliki broj Koliformnih bakterija identifikovanih kao: Escherichia coli i Enterococcus species, što nam ukazuje da vode vodotokova nemaju odgovarajući kvalitet obzirom na mikrobiološke pokazatelje zbog prisustva patogenih mikroorganizama. Analizom rezultata fizičko-hemijskih pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka Kantona Sarajevo, konstatujemo da je prisutna mutnoća kod ispitivanih rijeka.

Na osnovu izvršenih ispitivanja konstatujemo da su vode na području kantona Sarajevo zagađene i predstavljaju higijensko - epidemiološku opasnost po zdravlje stanovnika", zaključuju naši sagovornici.

Bolesti kojima su izložene osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama ili osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe, potiču od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije. Najčešći uzročnici oboljenja su koliformne bakterije, Ešerihija koli (Escherichia coli), i Streptokokus fekalis (Streptococcus faecalis), mada uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti...

Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno – oralnim putem: Gastroenteritisi, Hepatitis A, Konjuktivitis, te neke druge gljivične i parazitarne bolesti. Organi koje zahvataju ove bolesti su: probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi su: temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija oka, te promjene na koži.

Treba naglasiti da su ove bolesti opasne, te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu dovesti do ozbiljnih posljedica po organizam. Osim mikrobioloških uzročnika, i povećane koncentracije hemijskih tvari prisutnih u vodi, takođe imaju vrlo štetno djelovanje na organizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije