Koji sarajevski bazeni su sigurni za kupanje?

Sanja Šabanadžović
Koji sarajevski bazeni su sigurni za kupanje?
Pixabay / Ilustracija
Plivanje je fizička aktivnost koja je blagotvorna za vaše tijelo i možete joj se posvetiti u svakom godišenjem dobu.

Zimi možete vježbati i jačati mišiće, a ljeti upravo na bazenima možete potražiti osvježenje.

S obzirom na to da nam predstoje toplije temperature, odlučili smo kontaktirati J. U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i saznati koliko često se i koji bazeni u glavnom gradu kontroliraju. 

Naime, J. U. Zavod za javno zdravstvo KS-a već duži niz godina obavlja kontinuiranu kontrolu na mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost vode u bazenima za kupanje i rekreaciju na području Kantona.

"Bazeni koji imaju sanitarni nadzor Zavoda imaju na recepciji nalaz i izvještaj vidno okačen za sve korisnike. Što se tiče bazena koji nisu pod kontrolom Zavoda, njihov broj i uvjeti u kojima rade, mi ne raspolažemo tim podacima i to je u nadležnosti sanitarne inspekcije čija je obaveza da uputi vlasnike bazena na redovan sanitarni nadzor.

Svi bazeni koji su pod kontrolom Zavoda higijenski su ispravni i možemo reći da uvjeti za kupanje u njima zadovoljavaju stroge kriterije sanitarnog nadzora. Treba još naglasiti da veliki doprinos tome donosi i izvanredna saradnja s osobama koje su zadužene za održavanje bazena i njihova lojalnost prema našem stručnom timu koji obavlja edukaciju tih osoba", kazali su nam iz J. U. Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Kontrola kvalitete vode u bazenima radi se ovisno o frekventnosti i veličini bazena, odnosno što je više kupača i veći bazen, kontrola je češća.

Obično je to dva puta sedmično kada terenske ekipe obilaze bazene, vrše higijensko-epidemiološki nadzor i uzorkuju vodu na fizičko-hemijsku i mikrobiološku ispravnost.

Ispravnost vode u bazenima obavlja se prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Mikrobiološki parametri ispitivanja su: Escherichia coli, Enterococcus spp, Pseudomonas aeruginosa, broj koliformnih klica i ukupan broj živih klica. Fizičko-hemijski parametri su: koncentracija rezidualnog hlora, boja, miris, mutnoća, elektroprovodljivost, pH, utrošak kalij-permanganata, amonijak, hloridi, nitrati i nitriti.

"Naglašavamo da je laboratorij Zavoda akreditiran prema ISO 17025. Dezinfekciju vode u bazenima obavljaju osobe koje je odredio vlasnik bazena i kao što smo već napomenuli, te osobe su prošle edukaciju našeg stručnog tima. Ovdje treba naglasiti da voda koja se nalazi u bazenima, koji su pod kontrolom Zavoda, dolazi iz sistema gradskog vodovoda i da je ona već dezinficirana prilikom punjenja i dopunjavanja bazena. Međutim, zbog korištenja te vode za kupanje dolazi do utroška hlora na dezinfekciju i tada osobe zadužene za održavanje dodaju sredstva na bazi hlora za dodatnu dezinfekciju.

Vrstu sredstva biraju same osobe koje su zadužene za bazene, shodno proizvodima koji se nalaze na tržištu, a količinu sredstva koja se dodaju diktira veličina bazena i frekventnost. Uglavnom, obavlja se kontinuirani nadzor nad pH, temperaturom i koncentracijom rezidualnog hlora više puta dnevno od osoba koje su zaposlene na bazenima, a koje je, opet ponavljamo, educirao naš stručni tim. Optimalna koncentracija rezidualnog hlora kreće se od 0,3 do 0,5 mg/L", dodaju oni.

Ako se ne radi redovna kontrola kvalitete vode u bazenima, odnosno ako se čitav sistem ne održava na propisan način, može doći do komplikacija vezanih za zdravlje korisnika bazena.

Tu su, naravno, mikrobiološki uzročnici raznih bolesti i stanja, od blagih stomačnih tegoba, to težih slučaja gastroenteritisa, povraćanja, temperature, zatim kožnih osipa i konjuktivitisa. Kada su u pitanju alergije, povećane koncentracije hlora mogu dovesti do pogoršanja postojećih respiratornih oboljenja, astme ili bronhitisa, mada kod nas do sad nisu rađene studije koje bi to potvrdile. U svijetu je ta povezanost hlora i alergijskih stanja mnogo izraženija, pogotovo iz razloga što se u svijetu za bazensku vodu koristi tehnička voda s tolerancijom za hlor do 1 mg/L.

Bazeni pod kontrolom Zavoda:

Olimpijski bazen Otoka, Termalna rivijera Ilidža, bazen hotela Holywood, bazen hotela Terme, bazen hotela Sarajevo, bazen hotela Bristol, bazen hotela Pino na Trebeviću, bazen hotela Central, bazen hotela Evropa, bazen Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, bazen u sklopu poslovno-stambenog centra Bosmal, bazen u stambenom kompleksu Bolgrano, te u ljetnim mjesecima, odnosno u toku sezone, bazen Izvori Bosne RVI Ilidža.

.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije