Vidjeli ste zmiju u Sarajevu? Koga nazvati i šta uraditi

Hajrija Avdić
Vidjeli ste zmiju u Sarajevu? Koga nazvati i šta uraditi
"Dobar dan, pomozite mi molim vas, pronašao/la sam zmiju!", rečenica je koju građani Kantona Sarajevo ne znaju kome uputiti u tako opasnoj situaciji.

Nakon što nam je čitatelj poslao fotografije zmije u njegovom haustoru, u sarajevskom naselju Ciglane, istraživali smo: Koga da građani i građanke Sarajeva pozovu u takvoj situaciji?

Građani ubili zmiju u haustoru na Ciglanama

Prva instituacija koju smo nazvali bila je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Tu smo dobili informaciju da pokušamo dalje jer oni ne mogu pomoći.

Nismo odustali nazvali smo Veterinarsku stanicu, iz koje su nam rekli da to nije u njihovoj nadležnosti, te da pokušamo s Kantonalnim javnim komunalnim poduzećem 'Rad'. 

Poslušali smo savjet, te pozvali i Rad, ali nismo naišli na rješenje - uputili su nas na sarajevski Veterinarski fakultet, uz objašnjenje da Rad građani mogu pozvati ako, naprimjer, nađu leš psa. 

Nismo odustali, odmah smo pozvali Veterinarski fakultet, gdje su nas uputili da ipak pozovemo Prirodno-matematički fakultet. Na tom fakultetu, uz razgovor sa asistentom Mahirom Gajevićem, došli smo do ideje da pozovemo pripadnike Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. 

Iako su imali volju da nam pomognu, iz Profesionalne vatrogasne brigade KS-a, rekli su da i njih znaju često građani nazvati, ali da oni nisu opremljeni za to. Zahvalili smo se, te uputili poziv i Federalnoj upravi civilne zaštite. 

Nakon našeg razgovora, iz FUCZ-a su nam odlučili pomoći iako nije ni u njihovoj nadležnosti, te je Enes Memić, šef Odsjeka za mjere zaštite i spašavanja, pozvao:

Ured za veterinarstvo BiH, Federalno ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – Sektor za veterinarstvo, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Upravu za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije.

"Predstavnici navedenih institucija obavijestili su nas da u svome registru nemaju propisane nadležnosti po ovom pitanju, te da se pitanja vezano za zmije pominju samo u propisima o držanju kućnih ljubimaca", rekao nam je Memić, iz FUCZ-a.

Savjetima su nam pokušali pomoći, a nakon toga smo ponovo došli do prijedloga da pozovemo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo... Tako smo se vratili na početak.

Dakle, za građane i građanke Kantona Sarajevo ne postoji javna, kantonalna, obrazovna, komunalna... institucija koju mogu nazvati u slučaju da u haustoru, dvorištu, parku... pronađu zmiju.

Jedino rješenje je da pozovete neko od privatnih poduzeća za sanitarnu, ekološku i preventivnu zaštitu, no, to ide "iz vašeg džepa".

zmija_infografika_RSA.jpg - Koga da građani Sarajeva nazovu kada nađu zmiju?

Infografika: Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije