Sarajevo će do oktobra dobiti novu cestu s četiri trake

N. K.
Sarajevo će do oktobra dobiti novu cestu s četiri trake
Radovi na izgradnji i rekonstrukciji Druge sekcije, odnosno novih 900 metara na Južnoj longitudinali gradske saobraćajne mreže u Sarajevu su uveliko u toku.

Riječ je o dionici koja se proteže od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke.

Prema Ugovoru kojeg su još u augustu prošle godine potpisali Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i izvođač radova Euroasfalt Sarajevo, predviđena je gradnja moderne saobraćajnice sa po dvije trake u oba pravca, kao i tri saobraćajna kružna toka koja će olakšati protok vozila.

"U toku su radovi na izmještanju instalacija na kružnom toku kod pekare AS, a izvode se i pripremni radovi na sanaciji klizišta u ulici Zvornička“, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Direkcije za puteve KS-a.

Također, vrše se i radovi na kontaktnoj trolejbuskoj mreži te je izvršeno asfaltiranje dvije novoprojektirane trake.

"Radnici na terenu proteklih dana započeli su i pripreme da bi se izvršilo premještanje kontaktne mreže kako bi se privremeno prebacio saobraćaj na položenu novu trasu saobraćajnice i izvršila rekonstrukcija postojeće trase uz postavljanje ivičnjaka u zoni razdjelnog pojasa", dodali su iz Direkcije za puteve KS-a.

Vrijednost Ugovora  izgradnje Druge sekcije Južne longitudinale iznosi 6.942.676,50 eura, a rok za završetak radova je oktobar ove godine.

Međutim, kako realizacija niti jednog projekta u BiH ne može proći bez određenih problema, pokazalo se i u ovom slučaju.

Naime, stanovnici naselja Hrasno Brdo dva puta su se okupljali ispred pekare AS tražeći da se obustavi gradnja kružnog toka u ovom dijelu upozoravajući kako će ukoliko se ovaj kružni tok izgradi biti odsječeni od ostatka općine.

Shodno ovome, Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici u četvrtak, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak da će podržati realizaciju Projekta izgradnje druge faze Južne longitudinale uz prihvatanje zahtjeva građana MZ Hrasno Brdo i izradu novog projektnog rješenja raskrsnice sa IV transverzalom.

Također, od početka sporna je i dionica u Grbavičkoj ulici, zbog stambene zgrade od broja 62 do 68, koja već nekoliko godina čeka na izmještanje, a kako stvari stoje, morat će još pričekati.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla Anka Petrović iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, raspisan je konkurs za izradu glavnog izvedbenog projekta i on je u toku.

"Izmještanje ove zgrade će se realizirati kada se izgradi novi stambeni objekat koji će se nalaziti u neposrednoj blizini, te da se stanari usele. Nakon toga, pristupit će se rušenju postojeće zgrade. Prema planovima, nova zgradova će biti osmospratnica“ istakla je Petrović.

Dok se ovi problemi rješavaju "u hodu“, mašine i radnici užurbano rade u ovom dijelu Sarajeva da što više posla završe prije ljeta i velikih vrućina, a i da bi ispoštovali ugovorene rokove kako bi glavni grad BiH u ovoj godini dobio modernu saobraćajnicu koja će trasom trolejbusa povezati centar grada s Mojmilom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije