Jake policijske snage osiguravaju Narodno pozorište večeras

Fena
Jake policijske snage osiguravaju Narodno pozorište večeras
Nakon što su, tokom dana, inesene prijetnje i apeli da se predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" ne odigra posljednjeg dana Festivala MESS-a, veliki broj policajaca večeras osigurava Narodno pozorište u Sarajevu.

Iako je javno prikazivanje ove predstave Olivera Frljića otkazano, zbog prijetnji koje su im uputile neimenovane grupe i pojedinci, najavljeno je interno izvođenje ovog pozorišnog komada, zbog čega su pojačane i policijske snage koje osiguravaju Narodno pozorište večeras.

Iz MESS-a je saopćeno kako su netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike festivala.

"Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije