Istraga požara na Alipašinom Polju: Hetig neredovno održavao protupožarnu opremu

Radiosarajevo.ba
Istraga požara na Alipašinom Polju: Hetig neredovno održavao protupožarnu opremu
Inspekcijski nadzor firme Hetig d.o.o., s ciljem utvrđivanja eventualne odgovornosti za požar u naselju Alipašino polje, u kojem su smrtno stradale dvije osobe, završen je i informacija o njemu je predata Skupštini Kantona Sarajevo.

Inspektori za zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su utvrdili da Hetig nije osigurao dovoljan broj ručnih aparata za gašenje požara, prema propisima Plana zaštite od požara Grada Sarajeva, zbog čega su mu izdati prekršajni nalozi.

Uvidom u radne naloge, utvrđeno je kako je Hetig pred kraj 2016. godine dostavio 4 ručna aparata za gašenje početnih požara, a prije toga izvršio i sanaciju na hidrantskoj mreži, što ukazuje da je upravitelj ove zgrade poduzimao aktivnosti na obezbježenju mjera zaštite od požara. Ipak, neredovno ispitivanje ispravnosti i funkcionalnosti hidrantske mreže, te neosiguravanje dovoljnog broja ručnih aparata za gašenje požara, doveli su do prekršajnih naloga za Hetig, ali i naloga MUP-a da se otklone sve nepravilnosti i nedostaci.

"Konstatovano je da je, na vidnom i pristupačnom mjestu na 4. spratu, postavljen aparat za gašenje požara, a tri aparata za gašenje požara su zbog mogućnosti otuđenja postavljena u zaključanu prostoriju lift kućice. Oprema u zidnim hidrantskim ormarićima je postavljena na šest etaža, dok na ostalim etažama nije osigurana oprema u zidnim hidrantima", navodi se u informaciji MUP-a KS.

U ovoj informaciji, koju će Skupština KS-a razmatrati na sutrašnjoj sjednici, dostavljen je i izvještaj Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, u kojem stoji kako je inspektor u stambenoj oblasti utvrdio da ne postoji odgovornost niti propust Hetiga u vezi sa slučajem požara i eksplozije, te da prema mišljenju inspektora u stambenoj oblasti, odgovornost za stanje u zgradi snose etažni vlasnici.

Ipak, da li postoji nečija odgovornost za smrt Vjekoslava i Ranke Raus, koji su smrtno stradali u ovom požaru, kao i šta je uzrok požara, utvrdit će istražni i pravosudni organi, navedeno je u ovim izvještajima.

Podsjećamo, požar koji se dogodio 6. februara, šokirao je tada cjelokupnu javnost. U ovom požaru smrtno su stradale dvije osobe, a osam njih je povrijeđeno. Nakon toga veliki pritisak javnosti izvršen je na sve one koji su zaduženi za održavanje zgrada, jer se tražila odgovornost onih koji nisu obezbijedili ispravnu hidrantsku mrežu u ovoj zgradi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije