Irfan Đaltur: Prioritet je socijalni program

Radiosarajevo.ba
Irfan Đaltur: Prioritet je socijalni program
/ Irfan Đaltur
Irfan Đaltur je kandidat Prve stranke za načelnika Općine Ilidža na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Đaltur je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike Općine Ilidža, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Prije svega još uvijek nisam upoznat sa programima ostalih kandidata jer niko od njih nije izašao sa programom za predstojeće izbore. Međutim, slobodno mogu reći i ako bi neko od njih želio da prezentuje svoj program kako on stvarno želi, to nije u mogućnosti jer mora da poštuje program  stranke koja ga je delegirala. Odstupanja ne smije da bude što znači da je sve cenzurisano i gotovo identično na svakim lokalnim izborima.

Razlika između mog programa i ostalih kandidata je u tome što svoj program mogu da prezentujem upravo ovakav kako ga ja doživljavam i vidim bez cenzure jer je obrađen i pripremljen za potrebe svih građana  na području općine Ilidža. Potrebe građana kroz mjesne zajednice su različite, a razlika koju ću ja da ponudim naspram svojih konkurenata je ta što sam prepoznao  stvarne potrebe građana te ću ih staviti u prioritet za rješavanje. Uglavnom moj program će se bazirati na “socijalnom programu”.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Moje zvanje je diplomirani socijalni radnik tako da sam educiran za prepoznavanje i rješavanje socijalnih problema. U mojoj općini se nalazi ogroman broj osoba, porodica koji se nalaze  u stanju socijalne potrebe. Smatram da bi moja pobjeda bila pobjeda svih stanovnika koji žive na općini Ilidža.

Mislim da bi prava građana općine Ilidža bila mnogo prepoznatljivija kada bi zajedničkim snagama  sve institucije koje djeluju na lokalnom nivou vlasti fokusirale na suzbijanju bolesti društva.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Pošto sam naveo da ću se bazirati na socijalno blagostanje stanovnika Ilidže bez jake logistike nemoguće je to sprovesti u djelo s obzirom da poznajem koliki je budžet općine (jednogodišnji) i kako se raspoređuje smatram da pravilnom preraspodjelom budžeta i postavljanjem prioriteta od samog početka mog mandata zajedno sa svim ostalim institucijama koje djeluju na lokalnom nivou u veoma kratkom periodu rezultati bi bili vidljivi. Također smatram da bi se trebale vratiti nadležnosti mjesnim zajednicama  jer sa konkretnim učešćem svih građana u predlaganju i rješavanju problema dolazilo bi se brže i efikasnije do rješenja.

Isto tako smatram da je krajnje vrijeme da preventivno djelujemo na naše najmlađe stanovnike tj. djecu. Šta to znači: Maksimalno ulagati u sve oblike edukacije (škola, sport, edukativni centri ) stvoriti šansu za izlazak iz siromaštva te ujednačiti pristup javnim uslugama.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Nad mojom općinom se nadvio ono što ja zovem “tihi ubica” našeg društva i stanovništva a to su devijantne pojave, sve negativno socijalne pojave društva (alkoholizam, kocka, narkomanija, prosjačenje , prostitucija, maloljetnička delikvencija). Na osnovu gore navedenih pojava su se razvile sve druge grane devijacija društva.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Rad dosadašnje vlasti na Ilidži treba da ocijene građani Ilidže na izborima u oktobru.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije