Inspekcija na autopijaci u Sarajevu oduzela 200 kg mesa

Inspekcija na autopijaci u Sarajevu oduzela 200 kg mesa
/ Foto: Kantonalna uprava
S ciljem suzbijanja bespravnog prometa roba u nedjelju, 16. aprila, na Autopijaci u Sarajevu izvršeni su timski inspekcijski nadzori kantonalnih veterinarskih, tržišno-turističkih i inspektora za hranu.

"U momentu kontrole inspektori su kod 12 osoba utvrdili nepravilnosti u pogledu neposjedovanja odobrenja za rad, neposjedovanja dokumentacije o zdravstvenoj ispravnosti i porijeklu proizvoda, te njihovo neobilježavanje i nedeklarisanje.

Zbog utvrđenog činjeničnog stanja postupajući inspektori su, svako iz svoje nadležnosti, izdali 12 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 4.350 KM. U provedenim aktivnostima oduzeto je 200 kg proizvoda životinjskog porijekla, pretežno proizvoda od mesa, te manja količinu mliječnih proizvoda i jaja. Uz nadzor postupajućih inspektora navedena količina oduzetih proizvoda istog dana je neškodljivo uništena na dijelu gradske deponije, predviđene za ovu vrstu otpada", saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

"Kako je u postupku kontrole utvrđeno da na pijaci nisu osigurani posebni higijenski i temperaturni uvjeti, kao i da za isti nije osigurana prethodna veterinarsko-zdravstvena saglasnost nadležnog organa, u momentu nadzora je izrečena mjera zabrane upotrebe pijačnog prostora za dalje poslovanje s hranom. Pravnom i odgovornom licu izrečene su novčane kazne u iznosu od 3.000 KM, odnosno 1.000 KM."

Iz Uprave su napomenuli da se trgovina proizvodima životinjskog porijekla može vršiti isključivo u registriranim objektima, koji ispunjavaju propisane higijenske i druge zahtjeve, a izvan njih samo uz prethodnu veterinarsko-zdravstvenu saglasnost Ministarstva za privredu KS-a.

"Ove napomene cijenimo važnim, s obzirom na to da je 25. marta 2017. godine, slično činjenično stanje utvrđeno i na pijaci u Ilijašu. Tada su kantonalni veterinarski inspektori sankcionirali deset pojedinaca, kao i pravno i odgovorno lice koji upravljaju prostorom te pijace. Provedeni nadzori su dio aktivnosti koje Uprava kontinuirano provodi, a koji će biti nastavljene i u predstojećem periodu, prije svega radi zaštite zdravlja i interesa potrošača, kao i suzbijanja nelegalnog rada", ističe se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije