Inicijativa neprihvatljiva: Komesar Ćosić neće biti smijenjen

Radiosarajevo.ba
Inicijativa neprihvatljiva: Komesar Ćosić neće biti smijenjen
Nakon što je prije nešto više od dvije sedmice na njihovu adresu stigla inicijativa za smjenu policijskog komesara MUP-a KS-a, danas je Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS-a saopćio svoju odluku u vezi s ovim slučajem.

Naime, članovi ovog Nezavisnog odbora su na 36. sjednici razmotrili inicijativu za smjenu policijskog komesara MUP-a KS-a, Vahida Ćosića, a koju je podnio ministar MUP-a KS-a, te su jednoglasno odlučili kako je ova inicijativa neprihvatljiva.

Kao razloge odbijanja Nezavisni odbor je kazao kako inicijativa ne sadrži dokaze na temelju kojih bi se pokrenuo postupak za smjenu komesara, a kako je to propisano članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo.

Također, Nezavisni odbor je ovim putem uputio i obavijest javnosti da je, na vlastitu inicijativu, dana 12. oktobra 2016 godine poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, te su u tom smislu prikupljene informacije od:

  1. Direkcije za koordinaciju policijskih tijela;
  2. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH;
  3. Graničnoj policiji BiH;
  4. Obavještajno-sigurnosne agencije BiH,
  5. Federalne uprave policije,
  6. Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo
  7. Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo;
  8. Premijera Vlade Kantona Sarajevo,
  9. Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo
  10. Policijskog komesara,
  11. Sektora za pravne, kadrovske, logističke poslove i edukaciju MUP-a Kantona Sarajevo,
  12. Načelnika sektora uniformisane policije MUP-a KS-a,
  13. Načelnika sektora kriminalističke policije MUP-a KS-a.

Prikupljenje informacije će se razmatrati na sljedećoj sjednici Nezavisnog odbora o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Nezavisni odbor je zakazao raspravu po rješenju o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS-a za dan 7. novembar 2016 godine, kada će kao prvostepeni  disciplinski organ donijeti odluku u ovom predmetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije